Filmeksperimenter med følelser

Norsk filminstruktør bringer sin følsomme måde at lave intime dramaer på i internationalt kredsløb uden at give køb på hverken integritet i tematik eller måden at fortælle historie på.

Gabriel Byrne (til højre) er det emotionelle anker i "Louder Than Bombs" af norske Joachim Trier. Fold sammen
Læs mere

I Danmark har vi Lars von Trier til at træde på tematiske ligtorne og fyre store filmeksperimenter af. I Sverige har de Ruben Östlund. Og i Norge har de Joachim Trier, der nu har lavet sin første film på engelsk, og den er ligeså fremragende delikat og til at føle noget for som hans to første film »Reprise« og »Oslo, 31. August«.

Omdrejningspunktet i »Louder Than Bombs« er krigsfotografen Isabelle (Isabelle Huppert), der er omkommet i et biluheld nogle år før, vi bliver inviteret indenfor i familien. I forbindelse med en forestående retrospektiv udstilling af hendes fotos, vil det komme frem, at hun i virkeligheden begik selvmord.

Det ved hendes mand, Gene (Gabriel Byrne), allerede og det ved hans ældste søn (Jesse Eisenberg), men den yngste teenager (Conrad) ved det endnu ikke. Samtidig har Gene et forhold til en af Conrads lærere.

Vi har således at gøre med et hjem, hvor savnet stadig er stort, og hvor det trækker op til vigtige samtaler, som ingen af de umælende mænd er i stand til at tage. Gabriel Byrne viser fint en sårbar far, hvis mutte søn undgår ham og hader ham. Og så har Joachim Trier gjort det tilsyneladende umulige ved at skrue ned for det hektiske i Jesse Eisenbergs spil. Det klæder ham at blive frarøvet ord og armbevægelser.

Joachim Trier serverer en perlerække af små sandheder på en meget delikat facon. Han gør spændingerne i familien til regulær spænding i fortællingen, uden det ærlige anstrøg forsvinder. Det er bemærkelsesværdigt, når de mænd, filmen handler om ikke siger så meget, og når omsider de siger noget, taler de udenom.

Hverdagsdramaet om tab og kunsten at komme igen er blevet til en livsklog, velspillet og kunstnerisk interessant film, der helt undgår at være irriterende i sin form, som de smalleste art-cinema film af og til kan blive.

Den norske instruktør eksperimenter nemlig meget med fortælleformen, hvor han blandt andet driller os lidt med nogle drømmesyn, der ligner hverdagen, men det bliver heldigvis aldrig så kunstfærdigt, at det skygger for følelserne.

Hvad: Louder Than Bombs.

Hvem: Instruktør: Joachim Trier. Medvirkende: Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg,

Hvor: Premiere i hele landet.