Film og socialt projekt i ét

Sydamerikansk drama om en oprørsk ung pige bliver politisk korrekt til den kedelige side.

María Mercedes Coroy er velvalgt som den oprørske 17-årige Maria i »Ixcanul«. Foto: PR
Læs mere
Fold sammen

»Ixcanul« fra Guatemala er lige dele professionel film og socialt projekt, og det kan godt mærkes. Maria er en pige på 17 år, der planlægges gift væk i et arrangeret ægteskab med kaffeplantagens tilsynsførende, men hun vil det anderledes. Marias uregerlighed bringer hende i uføre, fordi hun bliver gravid efter en affære med en ung kaffeskærer, der har højtflyvende planer om at emigrere til USA.

Instruktøren Jayro Bustamente er selv opvokset i Guatemalas højland, så ud over sine egne erfaringer trækker han på et grundigt samarbejde med det mayanske samfund om historien. Bustamente tager udgangspunkt i diskussionsgrupper og lokale problemer. Det gør »Ixcanul« meget politisk korrekt og noget forudsigelig. Sammenlagt bliver filmen noget mager angående temperament og tempo, selv om dele af dramaet har sine eksotiske sider. For eksempel har María Mercedes Coroy et ansigt, der fascinerer, og som illustrerer den unge piges dilemmaer fint.

Hvad: Ixcanul. Hvem: Instruktør: Jayro Bustamente. Medvirkende: María Mercedes Coroy, Maria Telón, Manuel Antún. Hvor: Premiere i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Kolding.