Film: »Eskimo Diva« planter stilletterne solidt på indlandsisen

Med »Eskimo Diva« sætter den danske kunstner og dokumentarist Lene Stæhr spot på, hvordan det er at være homoseksuel højt mod nord.

I »Eskimo Diva« sættes der fokus på det at være homoseksuel højt mod nord. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

24-årige Nuka Bisgaard er lidt af en pioner; han er åbenlyst homoseksuel, politisk aktiv - blandt andet som arrangør af Grønlands første Pride – og så er han Grønlands første dragqueen.

Men selv om han på et tidspunkt i dokumentarfilmen om ham, »Eskimo Diva«, joker med at »det er nemt at være pioner i Grønland« - med henvisning til, at han vistnok er den første mand, der har gået med stilletter på indlandsisen - er det faktisk præcis det modsatte; hunde-hamrende svært!

Grønland er ifølge filmen voldsomt præget af homofobi og har desuden en af verdens højeste selvmordsrater blandt unge. Nuka Bisgaard kunne let selv været havnet i statistikken, men heldigvis lykkedes han ikke med sit selvmordsforsøg, og han er siden, takket være gode venner og sympatiske, forstående forældre, kommet på fode igen.

En stærk scene, hvor Nuka gå tur på kirkegården med sin mor og taler om alle de alt for unge mennesker, der ligger der, understreger, hvor almindeligt det er at give op over for en alt for håbløs virkelighed.

På den baggrund er det nærmest umuligt ikke at ønske, at smukke, karismatiske Nuka ville pakke sit gode pailletkluns og drage mod et sted, hvor han ikke behøver at døje med daglig chikane, tilråb og det, der er værre.

Men Nuka har ikke lyst til at rejse. Grønland er hans hjem, og han vil kæmpe til sidste røde blodsdråbe for, at der skal være plads til ham og hans lige. Derfor drager han sammen med sin bedste ven, DJen Lu, på turne rundt til en række grønlandske bygder med dragshowet »50/50«.

De holder fanen højt, selv om de de fleste steder optræder for et stort set ikke-eksisterende publikum, og man kan ikke andet end beundre Nuka Bisgaard for hans integritet, gåpåmod og vilje til at stå ved den, han er.

Det grønlandske samfund vi ser fremstillet i »Eskimo Diva« kan synes ubærligt råt, ikke bare for en enlig dragqueen, men i det hele taget, men man sidder tilbage med en følelse af, at hvis der er nogen, der kan skabe håb om forandring, åbenhed og tolerance fremover, så er det ham. Hvor der er en vilje, er der en vej - og vilje har Nuka Bisgaard i inspirerende mængder.

Med en spilletid på kun lidt over en time når Lene Stæhrs film ikke helt ind under huden på Nuka Bisgaard - vi ville gerne have hørt meget mere om hans tanker, drømme og oplevelser. Til gengæld fanger hun stemningen i hans univers i så fornem grad, at det er lige før, man fornemmer den tørre kulde mod kinderne, blandet med duften af parfume og selvbruner.

Hvad: »Eskimo Diva«

Hvem: Instruktør Lene Stæhr. Medvirkende: Nuka Bisgaard, Aqqalu Engell

Hvor: Premiere i udvalgte biografer i København, Aarhus, Aalborg og Kolding

 

Billedtekst: Nuka Bisgaard er et karismatisk bekendtskab. Han vækker opmærksomhed med sine parykker og flamboyante kostumer – men det er hans integritet og vilje til forandring, der sætter et varigt mærke.