Femstjernet film om teenagedrenge på eventyr i voksenverdenen

To teenageres eventyrtrang giver dem et indblik i en voksenverden, som de ikke forstår. Og som der er god grund til at gå i biografen for at se.

De to drenge Ellis (Tye Sheridan) og Neckbone (Jacob Lofland) møder den mystiske mand på flugt, Mud, der spilles af en Matthew McConaughey, der omsider holder en pause fra romantiske komedier. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For drenge på 14 år kan verden se noget mere sort-hvid ud, end den er set med voksne menneskers øjne. For eksempel tror man mere kompromisløst på kærligheden, jo yngre man er. Sådan er det i det mindste i »Mud«, et romantisk røvereventyr om to teenagere, hvor voksne også sagtens kan få næring til deres drømme.

Ellis (Tye Sheridan) og Neckbone (Jacob Lofland) bor tæt på en flod, som Ellis’ far lever af at fange fisk i.

En dag sejler de alene ud for at se nærmere på en båd, der hænger i et træ på en lille ø i floden. Formentlig efter følgerne af en stormflod. Det viser sig, at en fremmed mand har slået sig ned i den.Mud (Matthew McConaughey) er en solbrændt, smilende og tillidsvækkende fyr. Men han er også lige lovlig vidtløftig med nogle af sine historier. Og så viser det sig, at han er på flugt, fordi han har slået en mand ihjel. 

Mere bør ikke fortælles her, for det anbefales kraftigt, at man selv går i biografen og ser filmen, hvor stemningen og miljøet bringer mindelser frem om ungdomsfilmsklassikeren »Stand By Me« fra 1986. Drengen der spiller Neckbone, ligner oven i købet River Phoenix ret meget.

»Mean Creek« fra 2004 er en anden reference, og der er mere end en knivspids »Bonnie og Clyde«. Både når det gælder landskaberne og røverromantikken.

Handlingen udspiller sig i Arkansas, der grænser op til Mississippi, så vi er i den sydlige del af USA. Lokaliteterne er eksotiske og spændende at lade øjnene vandre i, men ikke på nogen anmassende facon. Spændingen, der øges gradvist gennem hele filmen, skabes heldigvis også gennem en vedkommende historie om de ord, der er, og især dem der ikke er mellem drenge og mænd.

Instruktør Jeff Nichols har skabt en coming-of-age-historie. En historie om hvordan det er så småt at blive voksen og se verden åbne sig for én på nye måder. Alt virker mystisk, og kærligheden spirer. Far er forknyt, og mor vil gerne skilles. Der er nok at tage stilling til.

God tid til at lade historien folde sig ud

De to drenge er godt castet, og så er det glædeligt at se Matthew McConaughey vende ryggen til alle de dårlige romantiske komedier, han har haft for vane at være med i. Efter »Paperboy«, »Killer Joe« og »Mud« inden for det seneste år håber man, at skuespilleren for alvor har fået hul på anden del af karrieren, hvor der er noget mere på spil bag det brede smil og den muskuløse overkrop.

At der er hele to timer og et kvarter til at lade historien folde sig ud i giver en dejlig ro og tid til omveje, der lægger nuancer til den samlede fortælling. Hen ad vejen dukker der flere fascinerende personligheder op, og de spilles alle af skuespillere, vi enten har savnet, eller af folk, der plejer at spille meget større roller.

Reese Witherspoon er den gamle kæreste, som Mud leder efter, og Sam Shepard spiller en mystisk mand på den anden side af floden, for ikke at nævne det vejrbidte 1970er ikon Joe Don Baker, der efterhånden er blevet 78 år, og som måske kigger ind for sidste gang.

Der fortælles meget mellem linjerne i »Mud«, og der er meget mere at føle for, end historien på forhånd antyder.

Hvad: »Mud«.

Hvem: Instruktør: Jeff Nichols. Medvirkende: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Sam Shepard.

Hvor: Premiere over hele landet.