Fem kendte personer om DR-serie: Fra »rodebutik« til »gribende«

Foto: Per Arnesen, DR/Miso Film

Ole Bornedals dramaserie 1864 har haft premiere på DR. Med et budget på 173 millioner kroner er det er den dyreste tv-produktion i danmarkshistorien, og holdningerne til serien er lige så mange, som der er seere. Fem kendte danskere giver her deres besyv med.

Filmproducent og direktør for Zentropa Peter Aalbæk. (Foto: Mads Nissen/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen.

»Jeg glæder mig over, at det kunne lykkedes at skrabe så mange sammen og fortælle sådan en historie. Det er kun en gang hver 20. år, det kan lade sig gøre. Sidst var det Bryggeren og Matador,« siger Peter Aalbæk.

»Jeg var absolut underholdt. Han kan jo lave billeder ham Bornedal. Det er noget, vi professionelle sætter pris på. Han tager sig tid til de små ting. Der drypper vand ud af en vandhane og sådan noget. Det giver karakter og substans, noget som vi filmfolk elsker.«

Det gør ikke »Ålen« noget, at der er et stort persongalleri og spring i nutid og datid.

»Man skal være oppe på lakridserne, når man ser det. Men det var ikke værre, end at en dårligt begavet dreng fra Sydsjælland kunne følge med«, siger han.

Morten Grunwald var ikke imponeret af den dyre serie efter at have set første afsnit. EPA/JUAN HERRERO Fold sammen
Læs mere
Foto: JUAN HERRERO.

Skuespilleren Morten Grunwald, der er kendt som Benny i Olsen-Banden, kommer med kritik af serien og især manuskriptet.

»Det er gode skuespillere, men de er faret vild i en rodebutik,« siger Morten Grunwald.

Skuespiller Ole Thestrup skal se serien fremover. Det bliver dog genudsendelsen om mandagen, han fanger, da han ofte spiller teater søndag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als.

Skuespilleren Ole Thestrup har været med i DR dramaserien Borgen, og han kommer til at følge troligt med i 1864, der nu fylder dramapladsen ud hver søndag.

»Det er en meget smuk serie. Meget smukke billeder. Man skal lige ind i de der flashbacks, men efter et kvarter får man hold på, at det er de to knejter, man følger i serien,« siger Ole Thestrup.

»Jeg undrede mig først. Hvad fanden er det for noget, at der står en skolelærer, der er på ekskursion til Dybbøl Mølle. Men det er jo vores situation som seere i dag. Vi bliver ledt på en ekskursion til 1864. Smukt. Det er på sin vis en fin start,« siger han.

Søren Fauli har flere kritikpunkter af serien. Den var lige kedelig og kunsterisk nok til hans smag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech Andersen.

Søren Fauli. instruktør, skuespiller, debattør og radiovært.

»Det skal nok blive spændende senere, men jeg synes, det var for selvhøjtideligt og kunsterisk. Det gik langsomt og var ret kedeligt, men jeg skal nok se hele serien alligevel. Det er en god tradition med DR-drama om søndagen,« siger han.

Søren Fauli vil have mere historie og mindre følelser.

»Jeg forstår ikke, hvorfor noget historisk altid skal være selvhøjtideligt. Jeg er ikke så interesseret i det personlige og kunsteriske, som Bornedal har lagt i det. Det historiske vil jeg rigtig gerne se, men alt det personlige er jeg sådan set ligeglad med. Det hele er meget følsomt - lidt for følsomt, siger Søren Fauli.

SF-Politikeren Holger K. Nielsen har set to afsnit af 1864, da han var til gallapremiere på serien. Han er uenig i den kritik Dansk Folkeparti har rettet mod tv-serien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Kulturministeriet har beviligeret et stort beløb til produktionen af 1864, og politikerne har også deres holdning til, om projektet er vellykket eller ej. Dansk Folkeparti har allerede været ude med kritik af serien, som Søren Espersen blandt andet kalder for »venstreorienteret propaganda«.

Holger K. Nielsen fra SF er ikke enig i den kritik.

»Jeg synes det er en flot serie og gribende serie. Den er meget lagt an på personhistorierne, men den var fængende og gribende. Det er svært at sige, om det bliver en landeplage som Matador og Krøniken, men det kunne den godt,« siger SF-politikeren.

»Jeg synes ikke, den er politiserende. Jeg var lidt overrasket over beskrivelsen af Monrad. Jeg har læst bøgerne af Tom Buk-Swienty, og jeg synes, det var et karikeret billede, der blev tegnet af ham, og den politiske baggrund var også den svageste del af serien. Men det tager jo ikke det væk, at den er meget gribende på det personlige og dramatiske plan,« siger Holger K. Nielsen.

Han håber, at serien giver anledning til fornyet interesse for tiden omkring 1864.

»Det er jo fiktion. Og det ved folk jo også, men hvis de kan bruge fiktionen til at få en interesse for den tid og kan begynde at læse mere om det, så synes jeg, det er fint,« slutter han.