Falsk som vand

Aktørerne i Energreens nedsmeltning tog en sidste groggy runde i DRs »Bedrag«, der for første gang rummede et gedigent chok.

Claudia (Natalie Madueño) og Sander (Nikolaj Lie-Kaas) tog en sidste runde i »Bedrag«s afsluttende afsnit. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det tiende og sidste afsnit af DRs »Bedrag« blev mere end en epilog til de foregående kapitlers nedrivning af korthuset Energreen. Vi havde selvfølgelig set, hvor det bar hen med seriens klynkende prügelknabe, økonomidirektør Ulrik Skov (en fint spillende Lars Simonsen i en utaknemlig kujonrolle).

Da strømermakkerne Mads og Alf (Thomas Bo Larsen og Thomas Hwan) trådte ind i det nu rømmede Energreen for at finde Ulrik Skov, hørte vi den ildevarslende lyd af rislende vand. En afsluttende konkretisering af introsekvensens vandmetafor, hvor den døde østarbejder i vandet ud for vindmøllerne var seriens første.

Da Mads og Alf fandt økonomidirektøren ligge splattet ud i lobbyens springvand, var det måske ikke så overraskende. Han var bare ikke af den rette støbning, og hans seppuku var måske et sidste fortvivlet forsøg på en slags oprejsning.

Afsnittets andet dødsfald kom som en dramatisk uppercut i seriens allersidste sekunder, og var betydeligt mere chokerende. Hvis man ikke så afsnittet søndag aften, og ikke vil have overraskelsen ødelagt, skal man stoppe læsningen nu.

Som helhed lykkedes det gennem ti afsnit at finde balancen mellem en autentisk skildring og en handling, som de fleste kunne følge med i. Finanseksperter vil kunne finde usandsynligheder, men drama handler ikke om hvad der er realistisk. Det handler om, hvad der virker realistisk, og det er en anden snak.

Det skal dog siges, at sidste afsnit var præget af en underlig febrilsk løben frem og tilbage. Den skiftevis søde og knaldhårde Claudia (Natalie Madueño) lyttede til sin direktørs råd og solgte ham til bagmandspolitiet for at redde sit eget nydelige skind.

Men da værdien af hendes oplysninger pludselig blev overhalet af begivenhederne, løb hun tilbage til ham, indrømmede sin dolkestødsmanøvre og fik øjeblikkelig tilgivelse.

En ægte »Sander«

Med tanke på hans tidligere intrigemageri lignede direktørens tilgivelse en ægte »Sander«, og som publikum prøvede man derfor at gennemskue, hvad hans bagtanke med det mon kunne være. Måske skjulte Energreen-direktøren blot en blød plet bag den ståblå facade?

I mellemtiden havde strømer-Mads lige tid til at binde en sløjfe på hjemmefronten. Efter først at være blevet jaget ud af hospitalet af sin forgrædte Kristina, der hverken kunne se sin eks eller sig selv i øjnene, fik Mads knækket koden til sin kones kærlighed.

»Du skal ikke bestemme om jeg skal passe på dig eller ej,« slog han fast, og trillede resolut sin kone ud af hospitalet og hjem.

De uheldige helte Nicky (Esben Smed) og Bimse (Lucas Hansen) fik en happy ending med en pæn sjat penge og en ægte bromance-forsoning, mens forholdet mellem Alexander Södergreen og den hvidskæggede svensker, dødsenglen, havnede på et absolut nulpunkt, da den filosofiske julemand plantede en kugle fra sin potente lyddæmper i panden på direktøren.

Der er altså lagt op til en anden sæson af »Bedrag« uden seriens mest interessante karakter, Sander. Til gengæld er vi nok nødt til at finde os i svenskerens tvetydige trusler.

Ugens bedste replik faldt, da bagmandspolitiets terrier Mads opsøgte den åleglatte bestyrelsesformand Christensen (Waage Sandøe) for at stille nærgående spørgsmål om de skuffeselskaber, som Sander, under sit TV-transmitterede bekendelses-pressemøde, opfordrede journalisterne til at kigge nærmere på.

»Sagde han det?« sagde den urystelige bestyrelsesformand: »Jeg må have blundet!«

Hvad: »Bedrag«, episode 10.

Hvor: DR1, søndag kl. 20.