Er Rogue One en rigtig Star Wars film?

Dagens store Star Wars premiere er en knopskydning på det kendte univers. Efter George Lucas har solgt rettighederne til Disney er der frit slag for endnu flere film.

Mads Mikkelsen har en stor rolle i den nye Star Wars-fim »Rogue One«, men er det nu egentlig en rigtig film overhovedet? Fold sammen
Læs mere
Foto: Disney Photographer credit: Jona

Læs vores anmeldelse af Rogue One:

Lad mig slå det fast én gang for alle. Den nye ”Star Wars”-film er ikke en del af de oprindelige ni film, som George Lucas i sin tid planlagde. Indtil videre har vi set syv af dem og mangler nummer otte og ni, der er sat til biografpremiere i henholdsvis december 2017 og maj 2019.

»Rogue One« har godt nok undertitlen »A Star Wars Story«. Men det betyder kun, at den er inspireret af det originale univers. Disney kalder det selv for en »standalone film«. En film der kan stå alene i forhold til serien. Andre har brugt begrebet en antologi-film eller man kunne kalde det for en spinoff, som man gør det med tv-serier, når en karakter fra en kendt tv-serie får sin egen serie.

Efter George Lucas - der i dag er 72 år - lavede sine tre film i 1999, 2002 og 2005, måtte han erkende, at han ikke have energi eller lyst til at lave de sidste tre film i serien. Han turde ikke løbe an på, at han ville blive 80 år. Derfor solgte han rettighederne til Star Wars-universet til filmselskabet Disney, og film nummer syv fik vi sidste år med titlen ”Star Wars – The Force Awakens” og den gled med det samme op som den tredjemest indbringende film i historien efter »Avatar« og »Titanic« med en omsætning på verdensplan på 14,5 mia. kr.

Med i pakken som Disney købte for knap 29 mia. kr. tilbage i 2012, var muligheden for at udvikle flere film og det første resultat af den tankegang er aktuelle »Rogue One«. Allerede i maj 2018 vil der komme en film med Han Solo i centrum. Selv om der gennem tiderne er kommet både animationsfilm og videospil fra universet, har man hos Disney indset, at det er film i biografen, som fansene vil have. Og det er dem som giver mest omsætning.

I årene frem over vil vi således få mindst én Star Wars film hvert år, og man kan godt i yderste konsekvens forestille sig, at en film som »Rogue One« i sig selv kunne blive til en serie. Blot må man håbe, at Disney sikrer kvalitetskontrollen, så der ikke sker det samme som med Marvels univers, hvor vi nu er oppe på tre eller fire film om året. Jo flere film jo dårligere kvalitetskontrol. Kommer der ligeså mange film fra Star Wars universet, som der er opstået af Marvels univers, risikerer det sjove for selv hardcore fans at forsvinde og man vil med rette kunne anklage George Lucas for at sælge ud af arvesølvet og Disney for at tænke på penge frem for den kunstneriske arv.

Da George Lucas i sin tid forberedte den første film om »Star Wars« - den hed »Stjernekrigen« på dansk – måtte han løbe flere filmselskaber på dørene, før han fik finansieringen på plads. Nærmest som en eftertanke beholdt han rettighederne til alt merchandise fra filmen, hvilket senere – sammen med indtægterne fra selve filmene – har gjort ham til en rig mand. Spørgsmålet er dog om ikke han går rundt og er skuffet. Han blev puffet ud af den kreative proces mod sin vilje efter salget, og kaldte derefter Disney for slavehandlere, hvilket han dog senere trak tilbage.