En ufølsom enmandshær

Den amerikanske advokat Kimberley Motley arbejder under svære vilkår i Afghanistan, men dokumentarfilm af dansk instruktør kommer ikke ind bag facaden.

Kimberley Motley arbejder som advokat i Kabul i Afghanistan. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg kan ikke lade mig gå på af det«, siger Kimberley Motley til kameraet i en af de første scener i »Motley’s Law«. En dokumentarfilm, hvor instruktøren, danske Nicole Horanyi, følger i hælene på Motley med et kamera, hvilket hun har gjort i rundt regnet to år.

Den seje bemærkning falder, da Motley ankommer til sit hus i Kabul, hvor nogen, siden hun var i landet sidst, har kastet en granat ind. Den eksploderede ganske vist ikke, men usikkerheden som advokat i et land bygget på nyere og ustabile love er i det hele taget uforudsigelig og eksplosiv.

Der er ingen tvivl om, at Kimberley Motley er et usædvanligt frygtløst menneske. Hun etablerede en praksis som advokat i Afghanistan på grund af pengene, men gennem de seneste fem år er der også gået idealisme i den, selv om hendes mand og tre børn i månedsvis ad gangen må undvære hende hjemme i amerikanske Wisconsin.

Med usikkerheden i Afghanistan og mange forskellige sager, der virker, som om de tikker lemfældigt og uigennemskueligt af sted i det afghanske retssystem, har vi med en ganske særlig historie at gøre. Men den er desværre også noget ensformigt formidlet, og dermed udfolder den sig ikke helt, som den måske kunne.

Kimberley Motley er ganske vist imponerende i sine gerninger, men hun er også lidt af en ufølsom enmandshær, der enten ikke evner at reflektere særlig indfølt omkring sin egen situation eller ikke har fået mulighed for det. Man savner perspektivering og andre kilder, som de sporadiske tekster hen over billederne ikke helt kan kompensere for.

Resultatet bliver, at »Motley’s Law« virker mere principielt vigtig end egentlig god som dokumentarfilm, og det er ærgerligt, når man samtidig helt klart fornemmer, at Nicole Horanyi har lagt næsten lige så meget knofedt og viljestyrke i at lave filmen, som Kimberley Motley lægger i sit liv som advokat. I øvrigt den eneste vestlige advokat med licens til at arbejde i Afghanistan.

Hvad: »Motley’s Law«.

Hvem: Instruktør: Nicole Horanyi. Medvirkende: Kimberley Motley.

Hvor: Premiere i hele landet.