En sød film om en mand, der hedder Ove

Hannes Holms filmatisering af svenske Fredrik Backmans bestseller »En mand der hedder Ove« er blevet lige så fin og underfundig som romanen, den bygger på.

Rolf Lassgård er rørende som Ove, der som 59-årig er blevet prototypen på en sur, gammel mand. Men inden i Ove er der et helt andet menneske, som Parvaneh (Zozan Akgün) og hendes familie finder ud af i filmen »En mand der hedder Ove«. PR-foto: Johan Bergmark Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du trænger til at få din tro på andre mennesker genoprettet, så er Hannes Holms »En mand der hedder Ove« en alletiders kur.

Filmen, der er baseret på Fredrik Backmans bog af samme navn, handler om 59-årige Ove, der er blevet enkemand, mister sit job og ellers går rundt og er sådan godt og grundigt gal i skralden over verdens tilstand – og ikke mindst alle de »idioter«, der konstant glemmer at overholde alle hans regler for det lille parcelhuskvarter, som hvor man må cykle og køre og hvilke låger, der altid skal være lukkede.

Faktisk vil Ove helst bare have lov til at begå selvmord, så han kan komme op til sin elskede og savnede Sonja. Men det viser sig ikke at være så let.

Ikke alene er han ualmindeligt dårlig til at dø – han bliver også hele tiden forstyrret af sin nye genbo, Parvaneh, der insisterer på at blande sig i Oves liv. Måske fordi hun som en af de eneste ser, at der gemmer sig en helt anden mand neden under gnavpotten.

»En mand der hedder Ove« starter som en sort komedie, men folder sig undervejs ud til en meget større og finere historie, der til tider får en nærmest John Irvingsk poesi over sig, ikke mindst i de mange tilbageblik på Oves liv som barn og sammen med hans elskede Sonja, der udelukkende ses gennem forelskede øjne og derfor er en stråle af liv og lys, hvad end der sker hende – og det er ikke så lidt.

»En mand der hedder Ove« er en historie om kærlighedens kraft, om næstekærlighed og venskab og om ikke at bære nag, men i stedet åbne sig mod de mennesker, der faktisk er lige i nærheden, parate til at give af sig selv, hvis de får lov.

Det er samtidig en sød påmindelse om ikke at dømme vores medmennesker for hårdt og for hurtigt, for vi bærer alle sammen på hver vores historie, der er bestemmende for, hvordan vi opfører os i livet – og over for andre.

Alle dem der – som denne anmelder – forelskede sig fuldkommen i Fredrik Backmans roman, da den udkom i 2013, kan glæde sig over, at Hannes Holm har formået at ramme romanens tone lige på kornet. Instruktøren er godt hjulpet på vej af Rolf Lassgård, der er nærmest ukendelig, men umådeligt velvalgt og rørende, elskeligt menneskelig som den til at begynde med ret knarvorne hr. Ove.

Hvad: En mand der hedder Ove.

Hvem: Instruktør Hannes Holm. Medvirkende: Rolf Lassgaard, Zozan Akgün.

Hvor: Premiere over hele landet.