»En kærlighedserklæring til alle de helt almindelige hverdagsmennesker, som hver dag oplever at blive overset«

»Mennesker bliver spist« viser Erik Clausen fra den mere alvorlige side. Det gode grin er der – men bliver overskygget af en varm og gennem-sympatisk bekymring for alle de små hverdagsmennesker, der går og glemmer og bliver glemt.

Erik Clausen spiller selv rollen som mekanikeren Herluf, der har begyndende alzheimers og derudover bliver aldeles overset af sine omgivelser. Ikke mindst hans kone. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi skal passe godt på hinanden. Se, lytte og give plads.

Det er det sympatiske budskab i Erik Clausens »Mennesker bliver spist«, der handler om den helt almindelige mekaniker Herluf, hvis tilværelse langsomt begynder at skride for ham. Ikke alene er han ved at miste hukommelsen, hans kone er ham også utro og hans krævende datter behandler ham som luft. Ingen synes at bekymre sig om Herluf – udover Herluf selv. Lige indtil Herluf forsvinder…

Mennesker bliver spist – ikke bare i Polynesien, som det hedder i John Mogensens sang, som Erik Clausen har taget sin titel fra – men herhjemme, lige foran næsen på os, hver evigt eneste dag. De bliver ædt så grundigt op, at de svinder hen og bliver usynlige, fordi de ikke bliver set, taget alvorligt og værdsat.

»Mennesker bliver spist« er en kærlighedserklæring til alle de helt almindelige hverdagsmennesker, som hver dag oplever at bliver overset og behandlet med den form for ligegyldighed, der æder sjæle op. Fordi de bliver ældre, fordi de har levet sammen med den samme så længe, at man ikke kan kende forskel på ægtemand og sofa, når man kigger rundt i stuen. Det er en opsang til alle os, der ikke ser efter, fortalt med en ægte varme og medmenneskelig bekymring, der opvejer alle de skønhedsfejl filmen – også – har.

Clausen bringer en fin skrøbelighed frem i Herluf

»Mennesker bliver spist« bærer præg af, at emnet ligger Erik Clausen meget på sinde, desværre indimellem så meget, at pointerne skæres ud i lige lovligt tykt pap. Historien er bedst, når situationerne får lov at tale for sig selv, i stedet for at blive (over)fortalt af karaktererne.

Erik Clausen, der vanen tro selv har påtaget sig hovedrollen som Herluf, er ikke den mest nuancerede skuespiller, men han kender både sin type og sine begrænsninger, og får en fin skrøbelighed frem i Herluf. Og så har han allieret sig med et førsteklasses hold i de øvrige roller – ikke mindst evigt skønne Bodil Jørgensen som Ingelise og Lærke Winther som deres forkælede datter.

Hvad: »Mennesker bliver spist«.

Hvem: Instruktør Erik Clausen. Medvirkende: Erik Clausen, Bodil Jørgensen, Lærke Winther.

Hvor: Premiere over hele landet.