En indisk madkasse med kærlighed

»The Lunchbox« tilbyder stærk indisk karry i mild romantisk sovs og er en oplagt bro til foråret for kærestepar i krise. Tag med til Mumbai for at sanse livets mangfoldighed.

Da Ilas madkasse går forkert i byen, får hun kontakt med en mand, der spiser hendes mad med velbehag i modsætning til hendes rigtige mand. Fold sammen
Læs mere

»The Lunchbox« er godt nok en indisk film, men vi er langt fra Bollywood og lignende syng-med-hurlumhej. Den meget fine og lavmælte historie om at åbne sig for verden virker skrevet med sigte på verdensmarkedet, da den er temmelig universel i sit snit og foregår halvt på engelsk.

I Mumbai har de et fascinerende system til udbringning af frokost i madkasser. Vel at mærke af den tårnhøje slags af metal, som kan indeholde en hel stribe velduftende retter. Omkring 5.000 frokostbude bringer på den måde hjemmelavede retter fra hustruen i hjemmet til manden på arbejdet og derefter de tomme madkasser tilbage igen. Systemet er mere end 100 år gammelt og er blevet nærstuderet af førende fragtfirmaer, fordi næsten ingen madkasser havner galt. Kun én ud af en million.

Og den ene er maden fra husmoderen Ila (Nimrat Kaur), der gør sig umage for at imponere sin mand, som efter et barn og nogle års ægteskab virker noget fjern i det. Madpakken ender i stedet hos den lidt vrantne bogholder Saajan, der spilles af Irrfan Khan. Ham har vi set som både politimanden i »Slumdog Millionaire« og som faderen i »Life of Pi«. Saajans liv er gået i stå, siden hans kone døde, og han overvejer at lade sig pensionere tidligt. De to aleneskæbner i hver sin blindgyde af livet begynder at sende breve frem og tilbage med madkassen, og de udvikler varme følelser for hinanden, og deres gensidige interesse og milde flirt betyder, at verden åbner sig så småt.

Oplagt film for par

Nimrat Kaur er godt valgt som den smukke og talentfulde hustru, som ingen ser, og Irrfan Khan er også til at føle for i en svær rolle som en lukket mand. Man får lyst til at heppe på hovedpersonerne, og så gør det knap så meget, at krudtet i historien er brugt op i det sidste kvarters tid, hvor det velduftende madtårn toner ud og bliver til en flad pakke med klemmer.

Billederne fra Mumbai, stemningen omkring madlavningen og den spirende romantik gør »The Lunchbox« til en oplagt film for kærestepar. Både dem som lige har mødt hinanden, men måske især dem, der er kørt fast i hverdagen. Et skud sympatiske indiske sanseindtryk kan måske få kærligheden til at bryde ud igen?

Hvad: »The Lunchbox«.

Hvem: Instruktør: Ritesh Batra. Medvirkende: Irrfan Khan, Nimrat Kaur.

Hvor: Premiere over hele landet.