Efter 29 år - nu kommer Grimms eventyrlige skovtur endelig i biografen

I hænderne på musical-veteranen Rob Marshall er »Into the Woods« blevet en underholdende affære.

Meryl Streep er - selvfølgelig fristes man til at tilføje - helt forrygende som heksen, der vil gøre stort set alt for at få sin ungdoms skønhed igen. Foto: Peter Mountain Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad har Askepot, Den lille rødhætte, Rapunzel og Jack og Bønnestagen tilfælles? De er alle sammen folkeventyr, indsamlet og genfortalt af brødrene Grimm, og så danner de basis for Stephen Sondheims pris­belønnede musical »Into the Woods«, der havde ur-premiere på Broadway i 1986, og nu – 29 år senere – genopstår på det store lærred.

For instruktionen står Rob Marshall, der tidligere har leveret musicalmagi med »Chicago«, men også har floppet eftertrykkeligt med »Nine«.

Det er derfor en lettelse at kunne konstatere, at Marshall har skabt en letbenet, men charmerende og underholdende film om bageren og hans kone, der er ulykkelige over, at de endnu ikke har fået opfyldt drømmen om et barn. En dag får de besøg af den onde heks, der fortæller, at familien er forbandet – og at forbandelsen kan brydes, hvis bagerparret går ind i den mørke eventyrskov og skaffer fem magiske genstande … som viser sig at tilhøre en række af de andre eventyr­karakterer, hvis historier flettes ind i parrets.

Fin balance mellem musical og film

Det hele er fortalt i en fin balance mellem musicalgenrens teatralske elementer og et filmisk flow. Eventyrskoven er mørk og magisk, og hver karakter har sin egen tydelige personlighed, der er tilført en moderne kant med et solidt drys feminisme. I Rob Marshalls eventyrverden er der ikke plads til Barbiedukke-prinsesser, her er det kvinderne, der har bukserne på, i hvert fald i overført betydning. Med Anna Kendriks Askepot som det bedste eksempel; hun vil gerne have prinsen, men ikke for enhver pris, for som han selv indrømmer, efter at han er blevet taget i at kysse en anden: »Jeg er opdraget til at være charmerende, ikke oprigtig.«Meget moderne og svært underholdende.

Prins Charming, i skikkelse af blåøjede Chris Pine, står i øvrigt, sammen med med-prinsen Billy Magnussen, for filmens bedste sangnummer i form af »Agony« – en selv­ironisk duet om, hvem der lider mest af kærligheds­smerter, sunget i en rivende elv, komplet med våde skjorter og slow motion. Og så behøver ingen vel nævne, at Meryl Streep er en forrygende heks og et godt eksempel på Rob Marshalls evne til effektivt at caste mod type.

Den eneste ,der falder lidt udenfor, er Johnny Depp som en mere selvhøjtidelig end styg ulv i gangsterklæder.

Hvad: »Into the Woods«

Hvem: Instruktør: Rob Marshall. Medvirkende: Meryl Streep, Anna Kendrick

Hvor: Premiere over hele landet