»Du vil hellere brække en arm end se denne film«

En følsom beskrivelse af en mors frygt for at miste sit barn og nærheden med sin mand, bliver til et voldsomt skingert skrig og et næsten ligeså stort mareridt for biografgængeren som for ”Mother!”

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udråbstegnet i filmens titel – ”Mother!” – fylder, hvis man lægger det ned næsten ligeså meget i bredden som selve filmens titel.

I filmens første billede står Jennifer Lawrences ansigt samtidig i flammer. Darren Aronofsky er en instruktør, der aldrig giver os ligegyldige film. Han vil endog rigtigt meget hver eneste gang, han laver en film, men det er bare ikke altid det lykkes. Hvis ”Mother!” er en temperaturmåling på verdens sundhedstilstand, så står det skidt til. Personligt hælder jeg dog til den tro, at hans nye film blot er et udtryk for inspirationskrise.

Jennifer Lawrence spiller ”Mor” og Javier Bardem spiller ”Ham”. Sent i filmen er der en pointe med de generiske navne, men til at begynde med trisser den unge muse rundt og sætter hus i stand, mens den modne forfatter ikke får skrevet et ord. Først da hun bliver gravid, får han inspirationen, men i arbejdsraseriet mister hun nærheden i parforholdet. Den beskyttende boble omkring de tre.

Som det siges i filmen: ”En mor giver og giver og det er aldrig nok”.

Ordene kommer fra en af husets mystiske gæster, som forfatteren begynder at byde velkommen, mens Mor aldrig helt lukkes ind i de absurde begivenheder.

Uforståelige ting begynder at ske. Blodpletterne i huset lever deres eget liv og der kommer stadig flere gæster, der som var det deres ret nærmest besætter huset.

Midtvejs bliver Mors mareridt nærmest permanent, og det er en kort overgang fascinerende at være vidne til, men efterhånden som det groteske tager over og besøgene i huset kører i ring, bliver Mors mareridt også til biografgængernes mareridt. Måden, filmen er fortalt på, er for enkel i forhold til de temaer, der står i kø.

Moderskabets mareridt men også idoldyrkelse og hvis man er lidt mere vidtløftig den egoisme Aronofsky synes at mene, at verden kører på. Alt sammen truer det Mor og det nye spæde liv.

Desværre bliver lydniveauet og presset på sanserne så uudholdelige, rå og uappetitlige i biografen, at man nærmest føler sig tvangsindlagt på et hospital frem for at se en film i biografen.

”Mother!” bliver for ensidigt tromlende og ufortalt, og derfor vil jeg hellere brække en arm, frem for at gense Aronofskys ringeste film. Og det siger ikke så lidt, når manden bag gode film som ”The Wrestler” og ”Black Swan” også har et markværk som ”The Fountain” på samvittigheden.

Hvad: Mother!. Hvem: Instruktør: Darren Aronofsky. Medvirkende: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Ed Harris, Michelle Pfeiffer. Hvor: Premiere over hele landet.