Drømmebørnehaven uden konflikter

Livet i norsk naturbørnehave fokuserer på fri leg og det giver bevægende øjeblikke. At hvert et minut er helt uden konflikter er dog en svær kamel at sluge.

Da skoleåret er omme, må den mandlige pædagog lige tørre sig i øjenkrogen. De store børn i seks-års-klubben har sidste dag i børnehaven, og efter sommerferien skal de i skole. De er klar til at flyve videre og han vil næppe se dem igen.

I biografsædet er man også bevæget, for dokumentarfilmen ”Barndom” er et livsbekræftende udtryk for livets begyndelse og livets gang. Sigtet med filmen er at vise os, at leg er børnenes arbejde. Og bag de ord ligger en holdning om, at der ikke er nogen grund til at børn skal lære noget strengt fagligt, før de skal i skole. Indtil da skal de kun fokusere på at blive til hele mennesker. Vi får en stribe smukke scener, hvor børnene smiler, leger sammen og taler med hinanden. Alt sammen i god ro og orden i en børnehave, der er bygget på Rudolf Steiners principper. Vi bygger kæpheste og vi hypper samtidig politiske kartofler.

Man er grebet af det til at begynde med, men efterhånden virker filmen noget ensporet. Er der slet ingen konflikter mellem børnene eller mellem børn og voksne? Var der ikke bare et enkelt barn, der gav en anden en lammer i løbet af de mange timers råbånd? Det virker om ikke manipulerende så dog temmelig urealistisk. Det ville være ellers interessant at se, hvordan de engleblide pædagoger bruger deres pædagogiske redskaber under pres, ligesom der savnes en dramatisk kurve i det nænsomt formidlede stof.

Norske ”Barndom” minder på mere end én facon om den verdensomspændende franske dokumentarfilmsucces ”At være og at have” fra 2002. Den handler om en tålmodig fransk skolelærer, der i et landdistrikt tager sig af en mindre flok børn i forskellige aldre. Afslappet og dedikeret som pædagogerne i børnehaven i Norge. Blot med den forskel at der skal børnene lære noget allerede fra fire-års-alderen. ”Barndom” sniger sig ind på en på en både irriterende og tankevækkende facon. I det krydsfelt er der meget at tale om, og på den baggrund kan filmen godt anbefales, selv om den giver et noget idealistisk og naivt billede af barndommen.

Hvad: Barndom. Hvem: Instruktør: Margrethe Olin. Hvor: Premiere over hele landet i aften i DOX Bio og vises derefter i udvalgte biografer.