Drengen, der blev til en pige

Verdens første kønsskifteoperation og København i 1920erne er i centrum i et rørende og velspillet Oscar-drama, der dog får lov til at køre lidt for længe.

Eddie Redmayne og Alicia Vikander er begge nomineret til en Oscar for deres roller som kunstnerægteparret Gerda og Einar Wegener. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Den danske pige« er den fantastiske og forunderlige historie om, hvordan malerkunstneren Einar Wegener blev til Lili Elbe efter verdens første kønsskifteoperation eller forsøg på samme.

Godt nok var operationen i Dresden medicinsk famlende, men Einar blev til sidst til Lili og fandt på den måde sig selv.

Tom Hooper er kendt som instruktør af »Kongens store tale« (2010) og »Les miserables« (2012), og han har brugt sit talent for at skabe følelsesladede dramaer med en flot billedside næsten lige så godt denne gang.

Halvdelen af det liv, vi ser mellem Einar (Eddie Redmayne) og hans hustru Gerda (Alicia Vikander), foregår i deres unge dage i København. Han lever af at male landskabsmalerier fra barndommens Vejle, og hun maler portrætter. I takt med at Einar indser, at han er en kvinde fanget i en mands krop, maler han mindre, men til gengæld får Gerda et gennembrud i Paris.

Hendes favoritmodel er Einar med makeup iklædt kvindetøj. Uanset Einars gradvise forvandling til Lili bliver de to ved med at elske hinanden, og det er ikke svært at fatte stor sympati for de to mennesker, der har det svært. Den plagede mand og den meget langt hen ad vejen forstående kone. På sin vis elsker de hinanden på tværs af de typiske kønsgrænser.

Imponerende nærvær

Eddie Redmayne, der sidste år spillede ALS-ramte Stephen Hawking i »Teorien om alting«, er igen fremragende. Med komplet kropskontrol og delikat gestik klarer han både Einar og Lili og alle etaperne på forvandlingens vej mellem de to skikkelser. Redmayne virker til at være dygtig til næsten en hvilken som helst form for nærvær.

Alicia Vikander er ikke mindre imponerende. Hendes stærke tilstedeværelse som den meget handlekraftige Gerda er sitrende og intens. Begge deres Oscar-nomineringer er velfortjente. Og Tom Hooper dirigerer sin symfoni af følelser fantastisk godt de tre fjerdedele af vejen, men han træder forkert rent dramaturgisk og rammer derfor ved siden af mesterværket.

Lilis operation, der foregår i Dresden, består i virkeligheden af to operationer. En, hvor de mandlige kønsorganer bliver fjernet, og en, hvor hun får en vagina. Instruktøren vælger at lade os være med i begge rundgange af følelser og spil med bævende underlæber.

For mange tårevædede konfrontationer

Sammenlagt bliver det simpelthen til for meget jokken rundt i for mange ensartede scener med længselsfyldte blikke og tårevædede konfrontationer. Et kvarter mindre havde givet en stjerne mere.

Hoopers håndtering af Nyhavn og de Hammershøisk belyste stuer med højt til loftet er til gengæld forbilledlig. København er flot gengivet, uden der går alt for meget retoucheret postkort i den.

Ganske vist er der filmet meget gennem porte, og ofte vises kun det øverste af husfacaderne, men det samlede indtryk både fungerer i filmen og kan sikkert lokke nye turister til hovedstaden.

Til gengæld vil turister, der forvilder sig til Vejle Fjord, nok blive skuffede. Scenerne derfra er indspillet i Norge, så der dukker bjerge med sneklædte tinder op i horisonten!

Hvad: »Den danske pige«.

Hvem: Instruktør: Tom Hooper. Medvirkende: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Matthias Schoenarts, Amber Heard, Ben Whishaw.

Hvor: Premiere over hele landet.