Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
For fire år siden hvinede børn og mange af deres forældre verden over af fryd over »Sådan træner du din drage«. Det ramte rent at bruge drager som visuelt blikfang i en djærv historie om Hikke og hans møde med dragen Tandløs. At bruge vikinger som krymmel i universet var heller ikke nogen dårlig idé.
I en fortsættelse, der sagtens kan ses uden at kende forgængeren kommer Hikke, Tandløs og andre af indbyggerne i den lille ukuelige by Berserkø i kamp mod større og vildere fjender. At gøre tingene større og vildere er det typiske trick i en fortsættelse til en stor succes, men »Sådan træner du din drage 2« adskiller sig fra andre lignende forsøg i det forhold, at filmskaberne stadig har hjertet. Dragerne er hele tiden nye og meget forskellige i deres udtryk, og universet er i det hele taget spændende at gå på opdagelse i.
Tydelige referencer
Selv om de to film er baseret på en børnebogsserie af Cressida Cowell, er der også andre tydelige og vigtige referencer i filmen. På den ene side har vi drager og vikinger, der er fine mytologiske arketypiske ingredienser, som virker. I det næste og mere spidsfindige lag har vi dragernes design. Mange af dem ligner simpelthen figurer fra det japanske Pokémon-univers. Dernæst er der de mange kampe og turneringer i luften, som minder kraftigt om elementer fra »Harry Potter«. Og Berserkøs konstruktion og situation ligner samtidig den lille landsby med de gæve gallere, hvor en vis Asterix og Obelix i sin tid huserede. Med så mange og så forskellige referencer kunne det sagtens gå galt, men det er tværtimod lykkedes instruktøren Dean DeBlois at være sin egen, og filmserien må nu siges at være etableret. Så etableret at Dreamworks da også har planlagt en tredje film allerede i 2016.
Skal man nævne noget, der fungerer mindre godt, er det den danske oversættelse. Tag for eksempel en sætning som: »Har man først vundet en drages loyalitet, er der ikke meget, en drage ikke vil gøre for en«. Det havde klædt den danske udgave med den mere mundrette afslutning: »vil en drage gøre alt for dig«. Af og til bliver det også lovligt svulstigt som med: »Vi er fredens talerør og skridt for skridt vil vi forvandle verden«. Det lyder for svulstigt på dansk, mens amerikanerne sikkert sluger den slags højstemte konklusioner mere råt. Men det er trods alt små indvendinger i forhold til den flotte, farverige, flyvende og fyrige fantasyanimationsfilm, der overvejende fungerer godt. Og tilmed uden at overdrive sine 3D-effekter.
Tættere på Disney
Nu da det er Dreamworks, der har produceret »Sådan træner du din drage 2«, er det dejligt at notere sig, at filmselskabet kan lave en film, der ikke er ved at krænge på grund af for megen ironi og popkulturelle referencer, som det skete med »Shrek«-filmene hen ad vejen og som »Madagascar« og »Kung-Fu Panda« også er i fare for at have for mange af. Med den nye film om dragerne er vi tættere på en klassisk Disneyfilm end længe set fra Dreamworks.
Målgruppen er bred, og de fleste børn mellem syv og tretten år vil elske »Sådan træner du din drage 2«, mens man bør lade de små børn blive hjemme. Universet er for brølende, dystert og uoverskueligt til dem. Til gengæld vil de voksne, der tager med i biografen, ikke kede sig, som de ellers tit kommer til, når børnene skal bestemme, hvad pengene ved siden af popcornene skal gå til.
Hvad: »Sådan træner du din drage 2«. Hvem: Instruktør: Dean DeBlois. Danske stemmer: Robert Hansen, Stine Stengade, Peter Aude. Hvor: Premiere over hele landet.
TV: Drage sluppet løs i London i PR-stunt