»Det er fedt at se en kvinde, der sparker røv«

Hun banede vejen for de kvindelige actionhelte, men blev efter eget udsagn lokket til alt for kommercielle film. Mød Jessica Alba, der nu er tilbage fra barsel som actionheltinde.

VENEDIG: Manden og kvinden løber over det ujævne terræn på grænsen mellem USA og Mexico, men pickuptrucken er lige i hælene på dem, og kvinden snubler og falder. De bevæbnede mænd på bilens lad placerer en kugle i hendes gravide mave, mens hendes mand bryder ud i en hulken, og manden på ladet triumferende brøler »Welcome to America!«.

Scenen er fra Robert Rodriguez' actionkomedie »Machete«, der havde dansk premiere i går, og rygtet siger, at filmens udpenslede vold og sorte humor fik den kvindelige stjerne til at forlade biografen under screeningen. Men hendes sødmefyldte ydre i den storblomstrede Dolce & Gabbana-kjole til trods, maner Jessica Alba hurtigt rygtet til jorden da vi møder hende på filmfestivalen i Venedig:

»Du tror da ikke på alt, hvad du læser?!«

I »Machete« har hun rollen som specialagent Sartana Rivera, hvis job er at fange illegale immigranter. Men så møder hun den koparrede, mexicanske enmandshær af en tidligere agent, kaldet Machete på grund af en vis flair for knivkunst. Sammen går de i kødet på racismen og det politiske hykleri omkring immigrationsproblematikken, og i en af filmens sidste scener taler Jessica Alba til oprørere fra taget af en bil, bevæbnet til tænderne og iført høje hæle og stramme sorte bukser, en tilsyneladende perfekt kombination at udøve cirkelspark i:

»På den ene side har vi loven - på den anden side retfærdigheden!«. »Denne her film er bare så badass,« siger Jessica Alba lattermildt, men forsikrer: »Volden er sjov, og den har et formål. Den viser, hvor forfærdeligt og ulækkert det er at tage et andet menneskes liv. Den er overdrevet, men det er netop pointen i exploitationgenren. Voldsscenerne er så overdrevne og tegnefilmsagtige, at man ikke opfatter dem seriøst i sig selv.«

Penge og profit

Hvad man til gengæld gerne må tage alvorligt, mener Jessica Alba, er problemerne med korruption i forbindelse med immigration i USA.

»Der er en alt for stor kløft mellem loven og den måde, den udøves på, og hensynet til penge og profit kommer før humanitære spørgsmål. Men jeg er optimist, og jeg tror på, at internettet medfører en større åbenhed og en større bevidsthed, der kommer til at udfordre politikernes og erhvervslivets dominans. Der er folk, der mener, at det er bekymrende, at flere får adgang til informationer via nettet. Jeg ville aldrig i den grad have kunnet følge med i, hvad der foregik i Iran under valget, hvis det ikke havde været for Twitter,« siger hun.

For den 29-årige californiske skuespiller er der imidlertid en mere personlig årsag til, at rollen som agent Sartana Rivera i »Machete« har stor betydning.

»Efter jeg havde fået min datter, tog jeg fri i et års tid. Indtil da havde jeg mest sagt ja til film, som mine agenter ville have mig med i. Med undtagelse af »Sin City«, for den havde jeg plaget Robert om lov til at være med i. Det handlede hele tiden om at få international distribution eller produktionsomkostninger på 100 millioner dollar. Der var hele tiden et kommercielt aspekt. Det handlede aldrig om filmskaberen eller om karakteren. Da jeg havde fået min datter, gjorde jeg op med mig selv, at det ikke var derfor, jeg var blevet skuespiller. Hvis jeg skal være væk fra det, der er det vigtigste i verden for mig, så skal det være det værd,« fortæller Jessica Alba, der siden datterens fødsel i 2008 blandt andet har lavet den psykologiske thriller »The killer inside me« med Michael Winterbottom. Men især arbejdet med Robert Rodriguez var en tilfredsstillelse for hende.

Stolt af filmen

»Jeg er utroligt stolt af den her film, fordi vi har en mexicansk superhelt i en film og latinos, invandrere af latinamerikansk afstamning, der bliver portrætteret som stærke, magtfulde, og intelligente kvinder og ikke som sædvanlig som stuepiger,« siger Jessica Alba, hvis farmor og farfar er mexicanske indvandrere.

»Det kan betyde meget, især for latinoerne, men også for kvinder i almindelighed at have rollemodeller. Det plejer at være sådan i actionfilm, især i actionfilm faktisk, at kvinderne bare løber skrigende rundt, hvorefter de reddes af en eller anden!«

Rollen som actionheltinde er dog langt fra ny for Jessica Alba. Hendes første succes var nemlig som supersoldaten Max Guevara på TV i sci-fi-serien »Dark Angel«: »Jeg var en af de første kvindelige actionhelte på TV for ti år siden, og det var den energi, jeg fandt frem igen til denne her film. Det er sjovt og fedt at se en kvinde, der sparker røv. Det sker for sjældent på film.«