»Der har aldrig været mere skriveri om de fordømte stjerner«

Dokumentarfilm går tæt på kvalitetskriterierne bag Michelin-guidens uddeling af stjerner, førende kokke fra hele verden og bagsiden af medaljen.

Ligeså sjældent som menigmand har lejlighed til at få lov til at gå i haute couture tøj, så gælder det samme muligheden for at spise dyre måltider til i tusindvis af kroner på restauranter med tre Michelin-stjerner. Så hvilken interesse kan vi dødelige ikke-super-foodies have for, hvordan det går til i toppen af restaurationsbranchen? Der er trods alt kun 119 restauranter på verdensplan med tre stjerner.

Rasmus Dinesen giver i sin nye film med den mundrette og fint vardeklarerende leverpostej-titel ”Michelin Stars” nogle af svarene på, hvorfor den røde Michelin-guide er så vigtig. Guiden blev udgivet første gang i år 1900 af dækfabrikanten Michelin, og den blev skabt for at få flere mennesker ud at køre i bil efter gode restauranter, så dækkene hurtigere kunne blive slidt, og man kunne sælge flere.

Siden er den blevet den autoritative guide, når det gælder verdens bedste restauranter. Kriterierne er det samme, som de altid har været. Er håndværket i køkkenet i orden bedømt over en længere periode og hvordan vurderes madens værdi i forhold til prisen. Og der har aldrig været mere skriveri om de fordømte stjerner nogensinde tidligere, og det betyder selvfølgelig noget for opmærksomheden i Danmark, at det nordiske køkken er kommet godt med på verdensplan de senere år.

»Michelin er ALT,« siger en kok i filmen, mens en spansk madanmelder stiller spørgsmålstegn ved en organisation, han mener bærer nag overfor kokke, der har kritiseret den og som peger på, at antallet af Michelin-stjerner i de forskellige lande er ligefrem proportional med, hvor mange dækfabrikker Michelin har i lige netop de lande. På den ene side er konkurrencen om stjernerne absurd, men på den anden side, giver det jo opmærksomhed på god mad og friske råvarer, man ofte finder nationalt eller lokalt, hvor de er mest friske frem for at transportere dem over lange afstande.

Rasmus Dinesen kommer hele jordkloden rundt med sit stof. Han har blandt andet interessante interviewbidder med kokken, der måtte gå ned fra to stjerner til en stjerne og interviews med folk fra en restaurant, hvor en kok begik selvmord på grund af presset, som Michelin-guiden er med til at øge. Det er bare et par af eksemplerne på, hvad der gør, at ”Michelin Stars” tilføjer noget til de senere års mange dokumentarfilm om toprestauranter fra ind- og udland.

Hvad: Michelin Stars. Hvem: Instruktør: Rasmus Dinesen. Hvor: Premiere over hele landet.