Dengang vi var levende

Richard Linklaters »Everybody Wants Some!!« ser nuanceret og troværdigt tilbage på college-årene, hvor alt stod åbent.

Linklater  tegner ungdommen lyst og let op. Sådan som den ser ud på alderens afstand. Intens, legende, med næværets fylde. Og sikkert lidt bedre end den reelt var. PR-foto fra filmen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er så forsvindende få, der kan skrive troværdige replikker og skildre mennesker, som de er flest: Sammensatte, hverken gode eller onde, båret af drømme, men tynget af virkeligheden.

Richard Linklater er en af de få. Det viste han senest med »Boyhood«, der blev indspillet over 12 år og blandt meget andet viser en dreng vokse op og blive en ung mand. Før det stilfærdigt rørende hverdagsdrama kom den såvel prosaiske som romantiske »Before«-trilogi, der fik mange fans, selv om de to hovedkarakterer var dybt irriterende med al deres lomme-psykologi og pseudofilosofi.

Nu slår Linklater imidlertid en bue helt tilbage til sin tredje film, nemlig »Sidste vilde nat med kliken« fra 1993. Den er dog ikke nødvendig at kende for at nyde »Everybody Wants Some!!«, hvor året er 1980, og Jake ankommer til Southeast Texas University for at spille baseball. Han indkvarteres med de andre spillere, der alle var konger i high school, men nu omgives af andre konger i skridtstramme shorts og polyesterskjorter.

Snart er det slut med det sjove

Vel er der stereotyper i spil – særlingen, sportidioten, etc. – men de er alle mere end blot dét og i færd med at finde sig selv; at finde en fast identitet. Og under det hele murrer en svag, men smertelig bevidsthed om, at efter college er det slut med det løse liv. Med fester, joints, hurtig sex og hverdagsbranderter.

»Everybody Wants Some!!« er en rentonet genrefilm, men det linklaterske take på den ofte tungrøvede college-film løfter det hele. Med nuancering i persontegningen, med samtaler, der ikke lyder skrevne, og med strålende personinstruktion. Ikke mindst i tilfældet Blake Jenner, der spiller Jake – den forelskede og diskret poetiske unge pitcher midt i den testosterontunge gruppedynamik.

Nogen stor film er »Everybody Wants Some!!« nu ikke. Mindre kan også gøre det, når Linklater er i spil, og han tegner ungdommen lyst og let op. Sådan som den ser ud på alderens afstand. Intens, legende, med næværets fylde. Og sikkert lidt bedre end den reelt var.

Hvad: »Everybody Wants Some!!«

Hvem: Instruktør: Richard Linklater. Medvirkende: Blake Jenner, Juston Street.

Hvor: Grand, Empire Bio m.fl.