Dagdrømme bliver til rigtige eventyr

Hvis du er til amerikanske eventyrkomedier med større og flottere billeder og mindre platte armbevægelser end gennemsnittet, er det en god idé at drømme med Walter Mitty.

Ben Stiller har både instrueret og spiller selv hovedrollen i elskelig eventyrfilm. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Virkelighedsflugt med eskapisme på toppen. Sådan kan den amerikanske eventyrfilm »The Secret Life of Walter Mitty« beskrives. Oplægget til filmen er en kun to og en halv sides novelle, som den amerikanske forfatter og tegneserietegner James Thurber fik trykt i magasinet The New Yorker i 1939.

Den lille fascinerende beretning om dagdrømmeren Walter Mitty fængede med det samme hos amerikanerne og blev filmatiseret i 1947 med Danny Kaye i hovedrollen. Det fantastiske oplæg er heldigvis så åbent for fortolkninger, at der sagtens er plads til, at Ben Stiller kommer med et moderne bud på, hvordan Walter Mitty kunne have det med fænomener som lukning af papirmagasiner og netdating. Derfor ligner den nye film overhovedet ikke den gamle fjollede eventyrfilm med Danny Kaye. Jeg plejer, at være typen, der er særdeles skeptisk overfor remakes, men når der er gået 65 år siden sidst, er det ved at være på tide med en nyfortolkning af det eviggyldige tema.

Mere poesi og mindre action

Ben Stiller har valgt at fokusere mest på poesien i eventyret og de store vidder og lidt mindre på humor og action. Det giver en anderledes stilfærdig eventyrfilm med dejlig meget luft under vingerne. Stiller både instruerer og spiller Mitty, der lever sit liv forsigtigt. Den kejtede ungkarl – nogle vil sige nørdede – tager ansvar for sin gamle mor (Shirley MacLaine) med omhu, og udvælger pertentligt billeder til ugebladet Life i en kælder under redaktionen. Walter har det med at gå i stå i hverdagen og svømme hen i vilde actiondrømme, hvor han selv er alle tiders helt. Når han vågner op igen, griner kollegerne af ham. Måske er der lys forude, for han har netop fået øje på Cheryl på kontoret. Hun spilles med sød mine af Kristen Wiig fra TV-showet Saturday Night Live, der også var med i »Bridesmaids«.

Øl i store glasstøvler

Kærlighedshistorien er meget fin, mens humoren nok vil være for lavmælt for nogle. Actionbragene kommer dumpende lidt pludseligt og virker ikke alle lige godt gennemtænkte. Der, hvor »The Secret Life of Walter Mitty« for alvor folder sig ud, er da Walter drager ud i verden for at finde Lifes stjernefotograf. Fotografen (Sean Penn) ligger inde med det billede, der skal være forsiden af den sidste papirudgave af Life. På turen får Walter sig omsider nogle rigtige eventyr i scenerier med højt til himlen og kun få andre elementer i billedet. Her kommer Ben Stillers nørd til sin ret. Han rejser blandt andet til Grønland og Island, og hvornår har man sidst set sådan et eksotisk sats i en amerikansk komedie? Grønland er godt nok ikke så lidt en tung parodi med karaokebar og øl i store glasstøvler, mens det går noget bedre med billedet af Island.

Historien taler dybt til alle os dagdrømmere. Også selv om de fleste af os er mindre verdensfjerne end Mitty. I det engelske sprog har Mitty ført til udtrykket Mittyesque, der er betegnelsen for en gennemsnitsperson, som flygter fra virkeligheden gennem drømme. Minder det i grunden ikke om, hvad der sker for os i biograferne, hvis ellers den film, vi ser, er i stand til at transportere os andre steder hen? Jo, så hvis du holder af Ben Stiller, romantik og eventyr, så er julens store amerikanske satsning noget for dig.

Hvad: »The Secret Life of Walter Mitty«

Hvem: Instruktør: Ben Stiller. Medvirkende: Ben Stiller, Kristen Wiig, Sean Penn. Shirley MacLaine.

Hvor: Premiere over hele landet.