Da nonner blev mishandlet

Stillbillede fra »De Uskyldige« Fold sammen
Læs mere
Foto: PR

Det er et knugende kapitel af Anden Verdenskrigs, som man får indblik i med Anne Fontaines film »De Uskyldige«. Mathilde, en ung fransk Røde Kors-læge bliver i Polen opsøgt af en fortvivlet nonne fra et afsidesliggende kloster. Her har sovjetiske soldater voldtaget og gjort flere nonner gravide, og nu frygter søstrene vanæren fra det omkringliggende samfund. Nonnerne har forskellige måder at forholde sig til deres tilstand. Nogle ser det som en billet tilbage til et liv uden for klostret, andre er selvmordstruede.

En anden instruktør, Cristian Mungiu, har med klosterfilmen »Beyond the Hill« anlagt en kritisk vinkel på de konflikter, den dybe tro kan forårsage, men Anne Fontaine forholder sig mere neutralt, grænsende til det solidariske med nonnernes overbevisning.

En sidehistorie om en romantisk forbindelse mellem Mathilde og en anden fransk læge forbliver lige så trøstesløs som det iskolde efterkrigsscenarium, som »De uskyldige« udspiller sig i. Der kan være politiske overtoner i filmen, som går over hovedet på et ikke-polsk publikum, men det rokker ikke ved filmens vilje til ikke at forkludre sin egen historie med overdreven sentimentalitet.

Man forestiller sig hvordan Hollywood ville have nedsænket denne historie i brusende violiner, og man glæder sig over, at det stadig kan lade sig gøre at fortælle uden sødestoffer.

Hvad: De uskyldige Instrueret af Anne Fontaine. Med Lou de Laage og Agata Kulesza. I Gloria og andre biografer landet over.