Brikker i et politisk spil

Andreas Koefoeds dokudramatiske »Våbensmuglingen« er spændende som en thriller og giver et foruroligende indblik i det globale efterretningsvæsens spil bag kulisserne.

Andreas Koefoeds »Våbensmuglingen« er en kompleks spionthriller fra den virkelige verden – og et fint portræt af to skæbner, der blev flettet sammen af omstændigheder delvist udenfor deres kontrol. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Den danske dokumentarist Andreas Koefoed prøver i dokumentarfilmen »Våbensmuglingen« at kaste lys over, hvad der egentlig skete, da danske Niels Holck i 1995 kastede fire ton våben ned over den indiske delstat Vestbengalen og efterfølgende gik under jorden, mens den britiske våbenhandler og MI5-informant Peter Bleach blev fængslet i Indien.

Historien trækkes frem til de seneste år, hvor Niels Holck kæmper mod udlevering til retsforfølgelse i Indien, trods trusler om tortur, mens Peter Bleach forsøger at finde sandheden om, hvorfor den britiske efterretningstjeneste valgte at lyve om deres samarbejde, og derved kostede ham otte år i et af Indiens berygtede fængsler.

Det er noget af en politiske rævekage, der oprulles her. Trods massiv modstand fra ikke mindst den britiske efterretningstjeneste, får Peter Bleach og Andreas Koefoed drypvis så mange informationer, at der tegner sig et foruroligende billede af, at indtil flere landes efterretningstjenester udmærket var klar over, hvad der skete, men havde deres grunde til at lyve, dække sig ind – og ofre en enkelt undværlig agent i den større politiske sags tjeneste.

Et net af løgne

»Våbensmuglingen« er på den måde både historien om Niels Holck og Peter Bleachs handling og skæbner og et unikt portræt af, hvordan et efterretningsvæsen fungerer – det være sig CBI i Indien, MI5 i England eller PET i Danmark. Det er spændende og dybt foruroligende at få bare et lille glimt af det kolossale net af løgne, fortielser og skjulte dagsordener, der befinder sig under den tilsyneladende overflade.

Takket være utroligt velfungerende rekonstruktioner, skabt med hjælp fra blandt andre Tobias Lindholm, James Marsh og fotograf Manuel Claro, fungerer »Våbensmuglingen« som en spionthriller, der er John Le Carré værdig, uden at Andreas Koefoed nogensinde mister krogen til virkeligheden. Han fortæller historien med stor nøgternhed og enkle, men effektive virkemidler, doseret så der stadig er noget overladt til fantasien.

Her er hverken helte, skurke eller ofre – men til gengæld masser af tankevækkende dilemmaer om skyld, straf, tilgivelse – menneskelig såvel som retslig og idealisme overfor kynisme. Den endegyldige sandhed? Den er stadig derude.

Hvad: »Våbensmuglingen«.

Hvem: Instruktør: Andreas Koefoed. Medvirkende: Niels Holck, Peter Bleach.

Hvor: Premiere på DOXBIO i dag i over 40 biografer landet over. Derefter vises filmen i udvalgte biografer. Se mere på www.doxbio.dk