Børshajer for viderekomne

Med »The Big Short« har Adam McKay skabt en film, der er underholdende, tankevækkende – og helt umulig at forstå til bunds. Men selv det er en pointe.

Adam McKay, der tidligere har stået bag »Anchorman« og »Anchorman 2«, har samlet et forrygende cast – her Steve Carrell (tv.) og Ryan Gosling som børsspekulanter. Også Christian Bale er god som Michael Burry. Foto: PR Fold sammen
Læs mere

Man bliver så hamrende arrig, at man får lyst til at forlade biografen, hvis det altså ikke lige var, fordi man samtidig var så utroligt godt underholdt. Adam McKays Oscar-nominerede »The Big Short« er »The Wolf of Wall Street« på speed – bare fortalt med omvendt fortegn.

»The Big Short« foregår op til det store økonomiske kollaps i 2008, hvor et rekordstort antal amerikanere måtte gå fra hus og hjem på grund af uigennemskuelige boliglån.

Længe inden det sker, opdager den excentriske rigmand og IT-spekulant Michael Burry dog, at der er noget i gære. Han satser derfor det meste af sin betragtelige formue på at spille mod bankverdenens udspekulerede metoder. Et højt spil med langt at falde. Ikke mindst da andre lugter en god forretning og begynder at følge i hans fodspor.

Det er svært, faktisk nærmest umuligt, at følge med i, hvad der egentlig foregår i »The Big Short«, måske medmindre man er børshaj eller bankmand og fuldkommen inde i jargonen.

Men det er højst sandsynligt med vilje. Der er nemlig den meget væsentlige pointe ved forvirringen, at det, der foregår bag lukkede døre i de økonomiske institutioner, og som har betydning for alle helt almindelige mennesker, dybest set ikke giver mening.

Det meste er tom snak og blændværk, designet så den almindelige mand m/k ikke aner uråd, før kassen er tom, og der bliver smækket et stort »til salg«-skilt på drømmehuset.

Det hele er fortalt i et hæsblæsende tempo, som var samtlige medvirkende på samme tid høje på stoffer (eller dollar) og bevidste om den uundgåelige nedtur, der følger rusen.

Margot Robbie (fra netop »The Wolf of Wall Street«) og Selena Gomez bliver hevet ind for at forsøge at forklare de økonomiske aspekter, så menigmand forstår dem, og netop dér går det op for en, at hele filmen er en parabel, der gør grin med både os og samfundet.

Og benytter tiden, mens vi griner, til at fortælle os noget meget vigtigt om, hvordan vi gøres bevidstløse af grådighed, medieglamour og effektiv manipulation, der får lort til at ligne lagkage fra La Glace.

Det er ganske snedigt fortalt i al sin forvirrende enkelthed. Ligesom filmens moralske pointe i øvrigt: For ganske vist hepper vi på spekulanterne, men de kan kun vinde, hvis millioner af boligejere taber. Og hvad gør man så?

Hvad: »The Big Short«.

Hvem: Instruktør: Adam McKay. Medvirkende: Christian Bale, Steve Carrell, Ryan Gosling.

Hvor: Premiere over hele landet.