Berygtet Holocaust-komedie dukker op i bidder

Stumper af Hollywoods mest berømte ikke-sete film, komikeren Jerry Lewis’ ”The Day the Clown Cried”, er nu dukket op på Internettet.

Den 87-årige Jerry Lewis, her fotograferet ved dette års filmfestival i Cannes festival. Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER Fold sammen
Læs mere
Foto: SEBASTIEN NOGIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af Hollywoods nærmest sagnomspundne film er dukket op i små bidder på Internettet, efter at have været gemt væk fra offentligheden i fyrre år.

Det drejer sig om den tragisk-komiske film ”The Day The Clown Cried” der blev instrueret af komikeren Jerry Lewis, og som havde ham selv i hovedrollen. På grund af juridiske uoverensstemmelser, kom filmen aldrig i biograferne, og det eneste overlevende kopi bliver idag opbevaret af Jerry Lewis selv i en kælderbankboks.

Filmens handling er beskrevet på filmsiden imdb.com og handler om den tyske klovn Helmut Doork (Jerry Lewis), der i Tysklands naziperiode kommer til at gøre grin med Hitler, uden at vide at Gestapo kigger med. Han bliver spærret inde i en koncentrationslejr, hvor kommandanten tvinger ham til at være ”lokkefugl” for jødiske børn på vej til gaskammeret.

Kun ganske få har set filmen, heriblandt skuespilleren Harry Shearer, der har kaldt filmen ”så forkert og misforstået i sin opfattelse af hvad der er tragedie og hvad der er komedie, at man som tilskuer kun kan sige ”Åh min Gud!”.

Enkelte stumper af filmen er blandt andet blev vist på et hollandsk filmsite, men det vides ikke i skrivende stund, hvordan og hvorfor scenerne er sluppet ud. Den i dag 87-årige Jerry Lewis erklærede nemlig sidste år, at filmen aldrig vil blive sluppet ud, da han skammer sig over den, og at han betragter filmen som en kæmpe fejltagelse.

Filmen blev optaget på en svensk militærkaserne, og den kendte svenske skuespiller Harriet Andersson er på skuespillerlisten, der også tæller den franske sanger Serge Gainsbourg.

Den italienske komiker Roberto Benigni spillede i 1997 hovedrollen i sin egen ”Livet er smukt” om en mand, der ved hjælp af fantasifulde historier forsøger at kamuflere overfor sin søn at de er havnet i en kz-lejr. Filmen indbragte ham en Oscar, men vakte også kontrovers på grund af sin kobling af humor og Holocausten.