Båndsalat i danske biografers 3D-kamp

En ambitiøs biografaftale, der skulle sikre 34 danske biografer både 3D og en gennemgående digitalisering, er gået i stå. Biograferne skyder skylden på brancheorganisationen.

 Det er film som "Op", "Avatar" og "Alice in Wonderland" der for alvor fik åbnet danskernes øjne op for 3D-teknologien. Men teknologien er dyr, og flere biografejere risikerer nu at få økonomiske problemer. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL MIHAILESCU

Det danske biografpublikum kunne se frem til flere fantastiske 3D-film og et større udvalg af film, da 34 biografer for en måneds tid siden meddelte, at de havde indgået en aftale med de amerikanske producenter. Men det har de ikke.

Aftalen betød ellers, at man ville kunne digitalisere biografsalene i Danmark.

Hollywood-studierne var ifølge de danske biografer klar til at finansiere den enorme milllioninvestering, ved at give biograferne penge, hver gang de viste en digital film. En ordning man i filmverdenen kalder Virtual Print Fee.

Men nu har en række af biografejerne fået kolde tæer.

Kort før aftalen skulle underskrives bakkede de ud, da de var bekymrede for aftalens økonomiske konsekvenser.

LÆS OGSÅ:  "Mere 3D til folket!"

En dyr omgang

Digitaliseringen kræver nemlig et gevaldigt dybt greb i lommen, og selv om de amerikanske producenter i Hollywood var klar til at finansiere dele af digitaliseringen, vil en opgradering af de danske biografer stadig koste ejerne flere millioner kroner.

Jørn Lundme, der ejer biografen Apollon i Struer, er talsmand for de 34 biografer - og han er ikke i tvivl om, hvis skyld det er, at biograferne nu bakker ud, kort før papirerne skal underskrives. 

Skylden ligger ifølge Jørn Lundme hos formanden for brancheforeningen Danske Biografer, Kim Pedersen. 

- Han har spændt ben for os og skabt usikkerhed hos flere biografejere. I stedet for at hjælpe biograferne med at få lavet en ordentlig aftale, så har brancheorganisationen i stedet modarbejdet os, siger Jørn Lundme.

Ifølge ham vil de danske biografer ikke kunne overleve uden en digitalisering.

- Der kommer flere og flere film ud, som kun er digitale, og derfor kan vi ikke vise dem. Først og fremmest kan vi ikke vise 3D-filmene, men på længere sigt så vil vi heller ikke kun vise andre film, siger han og tilføjer:

- Filmrullerne overlever ikke, så vi vil være tvunget til at digitalisere på et eller andet tidspunkt.

Brancheorganisationen: Aftalen er uhensigtsmæssig

Danske Biografer har igennem de sidste halve år kritiseret biograferne for at kaste sig hovedkulds ud i 3D-teknologien. Formanden, Kim Pedersen, har hele tiden opfordret biografejerne til at vente på, at man fik forhandlet sig frem til en fælles aftale for alle landets biografer. Dem er der 164 af.

En aftale, som aldrig kan blive til noget nu, mener Kim Pedersen.

- Vi vil biograferne deres bedste og rådgive dem, så de får mest muligt ud af det. Derfor påpeger vi, at hele fundamentet for aftalen mangler, siger Kim Pedersen og forklarer, at det ikke er nok, at fem amerikanske producenter er med, når man stadig mangler både de danske filmdistributører og én af de største amerikanske ditributører, nemlig Warner Brothers.

Biograferne ruinerer sig selv

Kim Pedersen har derfor sendt en mail til samtlige danske biografer, hvor han sammen med distributørforeningens formand bl.a.skriver, at aftalen er "meget uhensigtsmæssigt".

- Vi skal have en samlet national aftale, men eftersom at de selv er begyndt at investere i udstyret, så har det undermineret en samlet løsning. Så det er ikke aktuelt mere, konstanterer han.

- Det er fornuftigt at forsøge at lave en aftale, men det er meget ufornuftigt, at man ikke har et ordentligt fundament i aftalen, siger Kim Pedersen og understreger, at hvis biografer underskriver en aftale, der ikke sikrer biografejerne, at de kan vise alle film, så "vil det efterlade biograferne i en økonomisk ruin".

LÆS OGSÅ:
"Danske biografer hopper med på 3D-feberen"

Millioner af kroner er allerede udbetalt

På trods af at aftalen foreløbig er gået i vasken, så har de 34 biografer allerede bestilt det dyre digitale udstyr, og det stiller dem i en meget usikker position.

De ved nemlig ikke, om de får penge fra andre lommer end deres egne.

Men Jørn Lundme og de 34 biografer understreger, at løbet ikke er kørt endnu.

- Det er en meget omfattende aftale, og det er derfor helt naturligt, at det tager tid, siger han og håber at have en ny aftale klar inden maj.

En aftale, der måske alligevel vil sikre, at flere danske biografgængere kan gnaske popcorn iført 3D-briller.