»Arvingerne« er skuespillernes serie

DR er tilbage med det underholdende og velspillede familiemelodrama »Arvingerne« – uden at det egentlig føles specielt nødvendigt.

Trine Dyrholm, Jesper Christensen og Marie Bach Hansen i »Arvingerne«. Kan serien undgå det forceret sensationelle, eller vil den ydre dramatik tage magten fra den?Foto: Per Arnesen /DR. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu havde krudtrøgen efter DRs største dramaslag nogensinde, Ole Bornedals »1864«, ellers lige sænket sig. Og straks er vi på skærmen atter på en fynsk landejendom med et større persongalleri, der er klar til at gå i krig og ryge i totterne på hinanden.

Det velturnerede søndagsmelodrama »Arvingerne« er tilbage med den anden ombæring, som ret beset ikke føles helt så nødvendig, nu hvor karakterernes råderum og konfliktpunkter på mange måder virker afdækkede og foldet ud. Men første sæsons succes var ikke til at tage fejl af – heller ikke i det udland, der nu omfavner serien.

Seerne vil have lange formater med karakterer, de kan lide at følge, og den tid er forbi, hvor en TV-station kan tillade sig at ignorere den slags. Så forfatterne må værsgo hoste op med noget mere.

Hovedhjernen Maya Ilsøe benytter sig ganske vist af et af den moderne TV-series trick, nemlig at kickstarte den ved at flytte handlingen et stykke frem i tiden. Uden at det forgangne år gør synderlig nytte, for i det store og hele fortsætter vi, hvor vi slap.

Den naivt-velmenende Signe (Marie Bach Hansen) har nu fået rettens ord for, at at hendes biologiske mors gård er hendes til arv og eje, men i et anfald af velvilje har hun tilladt resten af familien at blive hængende og omtrent omdanne den til et hippiekollektiv. »Nogle gange føler du et ansvar, fordi du har fået det her sted,« som hendes søde adoptivmor (Annette Katzmann) bliver lagt i munden.

Orgie i undertekster

Og naturligvis er der gnidninger lige nede under overfladen, uløste konflikter, der bare venter på at bryde ud. Ikke bare mellem Signe og den familie, hun nu mere virker, som om hun hellere var fri for. Men i det hele taget på kryds og tværs af slægten.

I scene efter scene lægges der op til de opgør, der må komme, når den våbenstilstand, der hersker mellem stort set alle figurerne i serien, naturligvis må krakelere. Stjerneholdet af skuespillere, nu helt inde i deres roller, administrerer naturligvis den slags glimrende.

Hvis man synes, dialogen haltede i »1864«, er første afsnit af anden sæson af »Arvingerne« til gengæld et kompetent orgie i undertekster, sigende blikke og uudtalte følelser i de evige mundhuggerier. Det er, med andre ord, tilladt at tænke selv og gætte med, og den slags kan den moderne TV-seer godt lide.

Hvad skal der ske? Har Signe kastet sit blik på Mikkel Arndts landbrugsmedhjælper? Holder borgfreden mellem anspændte Frederik (Carsten Bjørnlund) og tålmodige Solveig (Lene Maria Christensen)? Går vi nu fra at kæmpe om gården til at kæmpe om det barn, som den flippede komponistfar (Jesper Christensen på kanten til satiren) har fået med den oversete, surmulende og meget unge Isis (Josefine Park)?

Hvad skal der ske med Emil (Mikkel Boe Følsgaard), som nu sidder fast i Thailand, sigtet for narkotikahandel? Og hvor dyb en sump havner Gro – nu seriens überbitch, klokkerent spillet af enestående Trine Dyrholm - i som følge af sin kunstfusk?

»Arvingerne« er først og fremmest skuespillernes serie, og det er da også en af slagsen – Jesper Christensen – som let dvælende har instrueret første afsnit. Om serien kan holde en troværdig balance mellem ydre dramatik og psykologisk rimelighed er nu op til manuskriptforfatterne at bevise.

Hvad: »Arvingerne«. 1. afsnit, sæson 2.

Hvem: Hovedforfatter: Maya Ilsøe. Instruktion: Jesper Christensen. Medvirkende: Trine Dyrholm, Marie Bach Hansen, Carsten Bjørnlund, Mekkel Boe Følsgaard m.fl.

Hvor: DR1, torsdag aften.