»Arvingerne« banker »Badehotellet«

DRs nye dramasatsning, »Arvingerne«, scorer stjerner fra anmelderne, mens TV 2 får hug for »Badehotellet«.

De danske anmeldere er ikke i tvivl om, hvilken af DRs og TV2s nye TV-serier man bør satse på de kommende uger. Foto: Martin Lehmann/DR Fold sammen
Læs mere

Hvis man skal tro de danske anmeldere, er der ingen tvivl om, hvilken af DRs og TV 2s nye TV-serier man bør satse på de kommende søndag aftener. I hvert fald får DRs »Arvingerne« hovedparten af stjernerne, mens TV 2 må indkassere en nedadvendt tommelfinger fra kritikerne.

I »Arvingerne« får ikke mindst Kirsten Olesen som kunstneren Veronika rosende omtale, selv om hun faktisk dør i første afsnit. Dermed lægges der op til handlingen i form af arvestriden mellem hendes fire børn, der har tre forskellige fædre.

I BT giver Jacob Wendt Jensen »Arvingerne« fire stjerner ligesom Berlingskes anmelder Jakob Steen Olsen, der karakteriserer »Arvingerne« som »en finere form for sæbeopera, der har mødt Susanne Bier undervejs«. »Det store og spændende spørgsmål er, om »Arvingerne« hen over de næste søndage trækker i retning af det kulørt underholdende med skeletter i skabene over det hele. Eller om serien formår at udvikle mere sammensatte, voksne figurer og slå anderledes komplekse strenge an«, skriver Jakob Steen Olsen, der dog også påpeger, at grebet med et dødsfald som afsæt for en handling efterhånden er blevet brugt en del gange i dansk film og TV.Også Morgenavisen Jyllands-Postens Henrik Lyding giver »Arvingerne«s første afsnit fire stjerner, og kalder det »klassisk drama«.

»Hvem skal arve hvad? Den side af virkeligheden er jo sjældent køn, men forhåbentlig i dette tilfælde underholdende nok til, at søndag aften er reddet foran tossekassen,« skriver Henrik Lyding.

Henrik Palle i Politiken svinger sig op på fem hjerter og sammenligner med Shakespeare.

»Det er bragende fint sat op: Vi har huset som omdrejningspunktet. Vi har den tilstundende strid. Og vi har de forskellige karakterer med hver deres forskellige interesser: Datteren som vil have museet, den unge søn, som vil have pengene. Og så den ældste, som vil arve godset, slægtens residens,« skriver Henrik Palle.

Vil samle nationen

Ekstra Bladet giver fem stjerner og mener, at DR har skabt endnu en TV-serie, der vil samle store dele af nationen de næste søndage. I Information fremhæver Christian Monggaard »Arvingerne«s skuespillere og har kun som enkelt kritikpunkt: at »Arvingerne« trods alt er traditionelt fortalt.

TV 2s modsvar til »Arvingerne« er »Badehotellet«, der foregår på et strandhotel på Vestkysten i slutningen af 1920erne. Her er den 18-årige stuepige Fie omdrejningspunktet for en række episoder, der ifølge anmelderne nærmer sig folkekomedieniveauet.

»Der er gudhjælpemig ikke meget halløj på badehotellet, der snegler sig af sted som en lang, regnfuld sommereftermiddag. Og efterlader en med samme frustrerede rastløshed i kroppen. Ja, man undres faktisk over, at det i det herrens år 2013 er muligt at lave en moderne TV-serie, som er så klodset og udramatisk skruet sammen, uden at nogen har trukket i nødbremsen undervejs,« skriver Henrik Queitsch og giver serien to stjerner. Morgenavisen Jyllands-Posten giver tre stjerner til »Badehotellet«, mens Berlingskes Jesper Ejsing fremhæver skuespillerne Ole Thestrup og Bodil Jørgensen, men også lægger sig på tre stjerner. Politikens anmelder Henrik Palle mener, at »Badehotellet« sander til i forudsigeligt pjat, og giver tre stjerner.

»Arvingerne« Instruktion: Pernilla August. Manuskript: Maya Ilsøe. Sendes søndage kl. 20 på DR1.

»Badehotellet« Instruktion: Hans Fabian Wullenweber. Manuskript: Stig Thorsboe og Hanna Lundblad. Sendes mandage kl. 20 på TV 2.