"Antichrist" årets bedste film

Lars von Trier er aftenens store vinder ved filmbranchens uddeling af Robert-priser.

Foto: Zentropa. Antichrist
Læs mere
Fold sammen

Anmelderne kaldte Lars von Triers »Antichrist« en pinefuld rejse ind i et menneskeligt helvede. Ikke desto mindre modtog den kontroversielle film i aftes syv filmpriser, da Danmarks Film Akademi for 26. gang uddelte Robert-priser til den danske filmbranche.

Dermed må Lars von Trier siges at være aftenens store vinder.

"Antichrist", der har Charlotte Gainsbourg og Willem Dafoe i hovedrollerne, var nomineret i 12 kategorier, og filmen vandt de tunge kategorier som "Årets film", "Årets instruktør" og "Årets manuskript".

Kategorier som blandt andet også Niels Malmros’ "Kærestesorger" og Ole Bornedals "Fri os fra det onde" kæmpede om at vinde.

SE OGSÅ: Traileren til "Antichrist"

"Antichrist", der modtog Nordisk Råds filmpris i efteråret, vandt også priserne for "Årets klip", "Årets lyddesign", "Årets special effects" og "Årets fotograf".

Sidstnævnte gik til den Oscarbelønnede danske fotograf Anthony Dod Mantle, der udover at have stået bag kameraet i den Oscarvindende "Slumdog Millionaire" også har arbejdet sammen med Lars von Trier igennem mange år.

LÆS OGSÅ: "Anmeldere rystet af "Antichrist"

Få priser til Malmros

Niels Malmros’ generationsportræt fra 1960erne, "Kærestesorger" var nomineret i ikke mindre end 14 kategorier men endte med kun at få tre priser – alle i de tekniske kategorier for "Årets kostumier", "Årets scenograf" og "Årets sminkør".

Niels Malmros kan til gengæld glæde sig over, at filmen, der handler om teenagerne Jonas' og Agnetes svære forelskelse,  er den mest sete film af de nominerede i kategorien "Bedste film".

"Kærestesorger" er set af 175.120 danskere.

SE OGSÅ: Trailer til Niels Malmros' film "Kærestesorger"

Paprika Steen vinder igen

De 600 gæster, der overværede showet i Cirkusbygningen, klappede også højt, da skuespillerinden Paprika Steen for tredje gang modtog en Robert for sin hovedrolle i Martin Zandvliets instruktørdebut "Applaus". 

Paprika Steen modtog mange roser fra anmelderne for sin rolle som skuespillerinden Thea, der har succes på teatret, men som privat kæmper for at erobre sit liv tilbage efter en skilsmisse og et ophold på et behandlingshjem for alkoholikere

LÆS OGSÅ: "Ingen kunne have spillet bedre end Paprika Steen"

Skuespiller Lars Mikkelsen modtog prisen "Årets bedste mandlige hovedrolle" for sin præstation i Rumle Hammerichs thriller "Headhunter", hvor han spiller  journalisten Vinge, der havner i et voldsomt moralsk dilemma.

En af filmens andre skuepillere Henning Moritzen fik prisen for "Årets mandlige birolle", mens prisen "Årets kvindelige birolle" gik til Pernille Vallentin, der spillede med i Ole Bornedals "Fri os fra det onde".

Til filmfesten, hvor Nikolaj Lie Kaas og Nicolas Bro var var værter, blev årets bedste børne- og ungdomsfilm også kåret. Prisen gik i år til Birger Larsens anmelderroste "Superbror", der handler om den ti-årige Anton, som bor ved lufthavnen sammen med sin enlige mor og sin storebror, autisten Buller.

LÆS OGSÅ: Filmanmelder Ebbe Iversens anmeldelse "Miraklet på Amager"

Publikum elsker "Sorte kugler"

Publikumsprisen, som filminteresserede har kunnet stemme på via nettet, gik til Anders Matthesens biografsucces "Sorte kugler". Anders Matthesens film er også den mest sete film sidste år. Ikke mindre end 402.426 danskere har set filmen.

Danmarks Film Akademi hædrede også to udenlandske film.

Den charmerende animationsfilm "Op" blev årets amerikanske film, mens Danny Boyles Oscar-vindende "Slumdog Millionaire" nu også kan føje en dansk Robert for årets ikke-amerikanske film til sit cv.