4 stjerner til Thomas Vinterbergs nye film

»Submarino« er et benhårdt stykke barsk socialrealisme.

Jakob Cedergren som aggressiv alkoholiker i Thomas Vinterbergs depressive film »Submarino« Fold sammen
Læs mere
Foto: Sandrew Metronome

Trøstesløsheden er næsten total i Thomas Vinterbergs film om to københavnske brødre, der er henholdsvis alkoholiker og narkoman. Et lille glimt af håb i sidste scene gør filmen til at bære, men »Submarino« er ikke desto mindre den mest deprimerende oplevelse, som man for tiden kan hente sig i en dansk biograf. Så er man advaret.

Den begynder med en slags prolog, hvor vi møder brødrene som børn og - måske lovligt pædagogisk - får fremvist den onde sociale arv, der gør dem til det, de er som voksne. Derefter forløber filmen overvejende i to lange afsnit med hver sin hovedperson, for der er ingen kontakt mellem brødrene, så vi følger deres sølle tilværelser separat.

Drankeren Nick er en tikkende bombe med en tendens til at slå på tæven, mens hans navnløse lillebror er enlig far til en seks-årig dreng samt junkie. Han elsker sønnen højt og vil gøre alt for ham, men vælger uforsigtigt at skaffe penge til husholdningen ved at blive pusher i kvarteret omkring Istedgade.

Bortset fra den lokalitet foregår filmen på ydre Nørrebro, som i afsnittet om Nick gøres ekstra trist af et gråt vintervejr. Nick har siddet i fængsel og er nu ven med den overvægtige og lettere mentalt forstyrrede Ivan, der nærer en usund interesse for fremmede kvinder, hvad der midtvejs i filmen fører til en chokerende tragedie - men så skifter sceneriet til lillebrors ikke helt så jammerlige hverdag, for han har i det mindste sønnen Martin, selv om det naturligvis er svært at være god far og narkohandler på én gang.

Frygtindgydende konsekvent

På basis af Jonas T. Bengtssons roman har Thomas Vinterberg formet sin film som benhård socialrealisme næsten totalt blottet for de glimt af humor, der gør et usselt liv lettere at bære hos førende socialrealister som Ken Loach og Mike Leigh. »Submarino« er hårdere og mere brutal, men bag sin barske facade båret af medfølelse med personerne, og den er først og fremmest skabt med en fuldstændigt frygtindgydende konsekvens, som man ikke har set magen til hos Thomas Vinterberg siden »Festen«.

Mens Peter Plaugborg er ret anonym som den junkende lillebror, viser Jakob Cedergren som Nick endnu en gang, at han hører til de både fysisk og psykologisk stærkeste danske skuespillere i sin generation. Som hans seksuelt gavmilde nabo lyser Patricia Schumann op og former fint filmens mest positive figur, men i overensstemmelse med dens grumme pessimisme går det hende ilde, hvad der opleves som ganske overordentligt ondt.

»Submarino« rummer samme svaghed som en del danske TV-serier, nemlig en undertiden ulden og uklar dialog, men er bortset fra det præget af nærmest dokumentarisk troværdighed i sin ubesmykkede skildring af en del af Danmark, som de fleste af os helst vil ignorere. Det er en hjerteskærende film, og man kan forlade den stærkt nedtrykt, men man kan også bruge den som anledning til at værdsætte sin egen tilværelse mere. Samt glæde sig over, at Thomas Vinterberg igen har fundet fodfæste som filmskaber.

Det skriver de andre om »Submarino«

 

Ekstra Bladet /
Ud over en blændende Cedergren består "Submarino" mestendels af urutinerede kræfter båe foran og bag kameraet, hvilket man dog overhovedet ikke kan se. Så også på det punkt er den en opløftende oplevelse trods sit traurige indhold.

Politiken /
Med "Submarino" er Thomas Vinterberg vendt tilbage til det, han gør bedst: Skildringen af drengedrømme i konfrontationen med livets barske vilkår.

B.T. /
Turen ned på bunden af samfundet, hvor Nick og hans lillebror er ved at drukne, griber allerede fra de første billeder, og filmen slipper ikke taget i os før sidste scene.

Jyllands-Posten /
I et trøsteløst univers på samfundets absolutte vrangside befinder personerne i Thomas Vintervergs Berlinale-konkurrencefilm "Submarino" sig, og der er ikke mange lyspunkter. Hvis Nogen.

DR2 Premiere /
Et mesterværk. Den bedste danske film, jeg har set i rigtig mange år. Thomas Vinterberg og hele holdet bag kan i den grad være stolte.