Helten bag det største forræderi

Ifølge filminstruktøren Oliver Stone er Edward Snowden definitionen på en helt. I en ny politisk thriller kommer Stone tæt på den mest eftersøgte mand i verden, Edward Snowden, og de begivenheder, der førte til det største læk i amerikansk efterretningshistorie.

Joseph Gorden-Levitt spiller Edward Snowden i Oliver Stones nye film »Snowden« AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE Fold sammen
Læs mere

USA har satellitter 22.000 mil ude i rummet. Antennerne er på størrelse med Eiffeltårnet. De overvåger alt. På land, i luften, i havet, i rummet og i cyberspace. Det er en global overvågningsmaskine, hvor målet er at opnå global dominans,« siger Oliver Stone, der sidder tilbagelænet på et hotel i midten af København, to dage før premieren på »Snowden«. Når han taler, holder han lange kunstpauser, men han vil endelig ikke afbrydes. Han vil tale færdig, for den her sag er virkelig vigtig for ham.

I 2013 lækkede computerprogrammøren Edward Snowden, der i en årrække var ansat hos efterretningstjenesterne NSA og CIA, informationer om den amerikanske stats omfattende masseovervågning af borgere. Den dengang kun 29-årige Edward Snowden blev dømt for spionage og flygtede til Moskva, hvor han siden da har boet under asyl. Efter det opsigtsvækkende læk har der været stor uenighed om, hvorvidt han skal hyldes som helt eller straffes som forræder.

Sagen er kompliceret at forstå. Det er op til journalister, forfattere og filmskabere at formidle informationerne videre til befolkningen, mener Oliver Stone, der i sin film forsøger at fortælle, hvordan og hvorfor en ung mand vælger »at forråde« sin nation.

Oliver Stone ønsker at tydeliggøre, at alle er omfattet af overvågningsstaten USA. Lige meget hvem du er, findes du i en database. I »Snowden« prøver han desuden at illustrere, hvordan samme overvågningsteknologi også bruges offensivt af NSA til dronekrigsførelse og krigsførelse i cyberspace. Det var oplagt for Oliver Stone at fortælle historien om Edward Snowden, da instruktøren gennem sin karriere har lave utallige politiske film, hvor han gør op med den gængse opfattelse af historien.

I starten af 2014 fløj Oliver Stone og manuskriptforfatter Kieran Fitzgerald til Moskva for at diskutere en eventuel filmatisering med Edward Snowdens russiske advokat, Anatoly Kucherena, der har skrevet en bog om whistlebloweren.

Oliver Stone fortæller, at Edward Snowden i starten var betænkelig over projektet. Han var bekymret for, at filmen skulle handle om ham og ikke det budskab, der fik ham dømt for spionage. Efter en længere proces indvilgede han dog. Med lidt pres fra advokaten, tilføjer Oliver Stone. Det tog et år for instruktøren og Kieran Fitzgerald at skrive manuskriptet færdig og har i løbet af processen taget flyet til Moskva ni gange.

Alle ved, hvad Edward Snowden har gjort, men i filmen forsøger Oliver Stone at komme bag manden og forstå, hvordan og hvorfor han gjorde, som han gjorde. Selvom instruktøren indrømmer, at han har taget et par kunstneriske friheder, så mener han, at filmen giver et virkelighedsnært billede af det amerikanske efterretningsvæsen, Edward Snowden var en del af.

»Ed gav os virkelig en guldmine. Gennem ham har vi fået et troværdigt billede af, hvordan dialogen er i NSA, hvad deres programmer kan, og hvordan de fungerer. Ingen fra NSA siger noget, men jeg har gjort, hvad jeg kunne med den information, jeg har haft tilgængelig.«

Filmen er produceret I Tyskland, da alle de store filmselskaber i USA sagde nej til at producere filmen tilbage i 2014. Ifølge Oliver Stone var der dengang ikke meget støtte fra befolkningen. I Tyskland og i resten af Europa var der mere forståelse for Edward Snowdens handlinger, og forståelsen er vedblevet, fordi europæere stadig kan huske, hvad krig er. Amerikanerne derimod lever i en fantasiverden, hvor de tror på beskyttelsesstaten, og hvor mange stadig stempler ham som forræder.

»Snowden gav alle sine informationer gratis til en gruppe journalister. Det gør en forræder ikke. En forræder er altid motiveret af penge eller ideologi. Mange mennesker har svært ved at forstå, at nogen vil gøre noget for flertallets bedste, som ikke er til sin egen fordel, men det er det, en rigtig helt gør. Hvordan skal man ellers definere en helt?« siger Oliver Stone.

Han mener, det er vigtigt at forstå, at Edward Snowden støtter målrettet overvågning, hvis der en begrundet mistanke. Men lige nu bryder staten den amerikanske forfatning ved at overvåge alle uden nogen hjemmel i loven eller en begrundet mistanke. De siger, at det er for at beskytte os mod terrorister, men det er i virkeligheden for at styrke USA’s magtposition, mener Oliver Stone.

»Den amerikanske stat har overtaget vores rettigheder, og vi vidste det ikke engang. De forlanger befolkningens loyalitet og tiltro, fordi de ved, hvad der er bedst for dig. Dit liv og din sikkerhed er vigtigere end dine rettigheder. Det er jeg ikke enig i. Mine rettigheder er vigtigere end mit liv. Uden mine rettigheder har jeg ikke et liv,« siger Oliver Stone.

I 2013 kan Edward Snowden ikke længere ignorere den massive masseovervågning, han beskæftiger sig med hver dag. Han mener, at befolkningen har en ret til at vide, hvad der foregår i NSA, og hvad teknologien bruges til. Han smugler et SD-kort indeholdende nationens hemmeligheder ud af NSA og rejser til HongKong, hvor flere scener i filmen udspiller sig.

For at forstå, hvorfor det lige var Edward Snowden, der trodsede verdens mest magtfulde stat, er det nødvendigt at forstår hans forhold til kæresten Lindsay Mills, mener Oliver Stone.

Under skandalen undervurderede medierne Lindsay Mills’ rolle i sagen. Hun var ikke blot en poledanser fra Maryland. Hun havde en anden tilgang til livet end Edward Snowden, og hun fik ham til at stille spørgsmålstegn ved autoriteterne.

»Han forblev menneskelig på grund af hende. Hvis det ikke havde været for Lindsay Mills, ville han måske ikke have lækket dokumenterne, men i stedet være blevet forvandlet til en drone, ligesom de 29.000 andre, der arbejder i NSA, for det var egentlig i hans bedste interesse.«

I 2014 flyttede Lindsay Mills til Rusland for at være med Edward Snowden. Det mener Oliver Stone er imponerende, for de fleste kvinder havde nok valgt at forlade en mand, der har mistet sit job, sine penge og endda er udråbt som kriminel. Lindsay Mills så ham, for den, han var, og hun har været med ham hele vejen igennem, fortæller instruktøren.

Oliver Stone er blevet kritiseret for at portrættere Edward Snowden for god. Men sådan er han som person, mener instruktøren.

»Han har en spejderagtig mentalitet, er rigid og en rigtig regelrytter. Men han har også en samvittighed, og som tiden gik, så han så meget dårligdom, og han blev nød til at gøre noget ved det. Jeg har ikke ændret ham. Han er i virkeligheden, som han er i filmen.«

Engang troede Edward Snowden på, at præsident Obama ville rette op på USA’s overvågningspolitik. Det skete ikke. Ifølge Oliver Stone fortsatte præsident Obama med at varetage »deres« interesser. Instruktøren hentyder til industrien, de politiske partier, medierne og Wall Street, der alle mere eller mindre har den samme interesse.

»Obama var en succes, fordi han øgede omfanget af overvågning. Han gav magthaverne, hvad de ville have, hvilket var at øge USAs magtposition. Det er den amerikanske måde at gøre det på og kapitalisme på sit højeste.«

Nu står USA over for et nyt præsidentvalg til november, men Oliver Stone tror ikke på, at tingene kommer til at ændre sig med at ny leder.

»Jeg tror, at både Hillary Clinton og Donald Trump vil overvåge befolkningen endnu mere. De er meget fokuserede på at få ram på terroristerne ligegyldigt hvad. Hillary Clinton er en ægte kriger. Hun troede på Irak, hun troede på Libyen, og hun troede på Syrien. Men forhåbentlig vil terrorbalancen forhindre, at det kommer helt ud af kontrol, og forhåbentlig vil fornuften sejre til sidst,« siger Oliver Stone og tilføjer, at alle bør holde deres samtaler krypterede.

Joseph Gorden-Levitt spiller rollen som Edward Snowden, mens Shailene Woodley spiller Lindsay Mills. Derudover spiller Melissa Leo, Zachary Quinto og Tom Wilkinson rollerne som de tre journalister, der sammen med Snowden bringer de lækkede dokumenter i medierne.

Læs vores anmeldelse af filmen »Snowden« her.