Fakta: Worlds 50 Best Restaurants

Læs baggrunden for den prestigefyldte prisuddeling, Worlds 50 Best Restaurants.

Worlds 50 Best Restaurants bliver kåret af det engelske blad Restaurant Magazine, som har base I London.

Flere hundrede madkritikere og gastronomer over hele verden er med til at indstille restauranterne. Hver jurymedlem kan indstille fem restauranter, heraf må højest to være fra egen region. Restauranterne skal være besøgt indenfor de seneste 18 måneder.

Danmark hører ind under den skandinaviske region hvis juryformand er svenske Jan Nilsson fra magasinet Gourmet.

Worlds 50 Best Restaurants blev første gang kåret i 2002. Vinder var dengang spanske El Bulli, som også vandt i 06 og 07. I 2003-4 var det californiske French Laundry som tog førstepladsen, men britiske The Fat Duck var nr. 1 i 2005.

Ud over USA, UK og Spanien er normalt også Frankrig og Italien store stemmeslugere.

Kigger man på listen er det tydeligt, at det er især er innovation, som belønnes. De moderne eksperimenterende restauranter er i overtal i forhold til de klassiske.

Listen, som er en af de mest professionelle og en de få, som dækker hele verden, har de seneste år nydt en stadig større indflydelse og er i dag det tætteste man kommer op officiel verdensrangliste for restauranter.