Få den bedste pris for dine aktier

PENGEKALENDER 17 Efter en priskrig mellem bankerne for nogle måneder siden er kurtagen helt i bund – men de såkaldte strakshandler er fortsat en dyr løsning.

Foto: Colourbox
Når man sælger aktier, så er der ikke kun én pris på dem. Prisen kan variere alt efter handelsformen, og Dansk Aktionærforening anbefaler den såkaldte direkte børshandel, hvor du selv lægger dit bud og din pris ud på fondsbørsen via din bank.

Den anden mulighed er strakshandel, hvor banken gennemfører handlen for dig - ofte ud af egen beholdning. Men dels er kurserne ved direkte børshandel mest skarpe – det vil sige med mindst afstand mellem købs- og salgskurser, dels har du mulighed for at sætte dine aktier til salg til den mindstepris, som du vil have, og derefter blot vente. Eller omvendt byde på aktier til den maksimale pris, du vil give.

Nye EU-regler gør formentlig strakshandel til en endnu dårligere forretning for private investorer, fordi de kan medføre et endnu større spænd. De nye EU-regler medfører, at der skal strakshandles til de priser, som er tilbudt for de enkelte portioner aktier på børsen – ikke til de bedst mulige priser.

Men hvis du handler direkte på børsen kan du som både sælger og køber byde ind på de bedste priser eller endda over eller under de bedste priser afhængigt af, om du køber eller sælger.

Desuden kan de små investorer aldrig se, om de får den optimale pris, fordi meget store ordrer ikke nødvendigvis er synlige. Særligt store ordrer blandt banker og storinvestorer behøver nemlig ikke at blive offentliggjort, fordi de kan medføre store kurssving på børsen.