YouTube-algoritme viste informationsbokse om 9/11, mens Notre Dame stod i flammer

Liveudsendelser på YouTube af Notre Dame i flammer blev i går koblet sammen med terrorangreb, da der begyndte at dukke informationer om 9/11 op i bunden af udsendelserne, til trods for at der ikke er nogen meldinger om, at branden skulle være påsat.

Sent i aftes havde omkring 400 brandmænd formået at redde Notre Dames to ikoniske rektangulære tårne, og det parisiske vartegn er ikke længere i fare for at kollapse fuldstændigt. Dog faldt spiret, efter at billedet her er taget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabien Barrau/AFP/Ritzau Scanpix

De mennesker, der mandag satte sig til at følge med i den voldsomme brand i det parisiske vartegn Notre Dame på YouTube, fik lidt mere med i bagagen, end de formentlig kom efter.

I bunden af liveudsendelser fra branden begyndte der nemlig at dukke informationsbokse op om terrorangrebet, der foregik i blandt andet New York 11. september 2001. Det skriver nyhedsmediet Nieman Lab.

Der har ikke været nogen meldinger om, at der skulle være tale om terrorangreb, eller at branden er påsat. De officielle meldinger har indtil videre været, at branden kan være forbundet med den løbende renovering af taget i den knap 800 år gamle domkirke.

Og selv om man kunne tro, at der blot var tale om en uheldig fejl, dukkede informationsboksene op ved flere mediers liveudsendelser, herunder France24, CBS News og NBC News.

Så hvordan kan det ske, at YouTube kobler branden i et af de mest ikoniske bygningsværker sammen med et af de værste terrorangreb på Vesten i nyere tid?

Svaret skal findes i webportalens algoritmer.

YouTube indførte forrige år en algoritme, der tilføjer information om konspirationsteorier fra Wikipedia under forskellige videoer for »at give alternative synspunkter om kontroversielle emner« til seerne. Faktisk var formålet, at det skulle være med til at bekæmpe konspirationsteorier, der ofte florerer på YouTube. Algoritmen, der ikke overvåges, har fået en hel del kritik, da enhver har redigeringsret på Wikipedia, og da der dermed – ud over at informationsboksene kan blive koblet helt skævt til en video som her – kan dukke ukorrekt information op fra encyklopædien.

Koblingen til 9/11 blev fjernet, knap en time efter at journalisten fra Nieman Lab kontaktede Google, der ejer YouTube.

»Vi er dybt berørte af den igangværende brand i Notre Dame-katedralen. Forrige år lancerede vi informationspaneler med links til tredjepartskilder som Encyclopedia Britannica og Wikipedia for emner, der kan være genstand for misinformation. Disse paneler udløses algoritmisk, og vores systemer tager nogle gange det forkerte valg. Vi deaktiverer nu disse informationspaneler under alle liveudsendelser af branden,« skrev en talsmand fra Google til journalisten.

Notre Dame er en af Paris' største turistattraktioner og får hvert år besøg af ca. 13 millioner mennesker.