Ups! Merkels afløser åbnede vigtigt møde med gigantisk brøler

Allerede under formandsopgøret i november 2018 om, hvem der skal afløse Angela Merkel, lagde Annegret Kramp-Karrenbauer op til et strategimøde om flygtningepolitikken. I weekenden fik mødet ikke den bedste start.

Hvad er op og ned? Hvem er socialdemokrater, og hvem er konservative? Et vigtigt strategimøde om CDUs flygtningepolitik fik i går den værst tænkelige start for CDUs nye formand, Annegret Kramp-Karrenbauer. Fold sammen
Læs mere
Foto: John M

Deltagerne kunne ikke holde grinene tilbage. CDU-formand Annegret Kramp-Karrenbauer – kaldet AKK – havde søndag inviteret til et vigtigt »værkstedsmøde«, hvor partiet skulle diskutere kansler Merkels flygtningepolitik. Hvad er læren af de seneste års flygtningepolitik, og hvad skal partiet gøre anderledes fremover?

Håbet har været, at mødet kan sætte en stopper for den langvarige strid, der har martret partiet og forholdet til søsterpartiet, CSU, siden september 2015.

Under velkomsten skulle man imidlertid tro, at CDU-lederen var gået til det forkerte møde eller havde tankerne et andet sted:

»Jeg glæder mig især over, at vi her i dag som socialdemokrater ikke kun skal diskutere med hinanden, men at vi gør det sammen med vores venner fra CSU,« sagde Kramp-Karrenbauer i CDUs hovedkvarter.

Annegret Kramp-Karrenbauer, CDUs formand

»Fortalelsen må have noget at gøre med, at socialdemokraterne lige nu er ved at bearbejde et af partiets store traumer: Hartz IV. Så hermed en venlig hilsen til socialdemokraterne.«


Efter at grinene havde lagt sig, forklarede Kramp-Karrenbauer sin lapsus med, at det ikke kun er CDU, men også regeringspartneren SPD, der holder »værkstedsmøde« eller måske snarere »terapimøde«. Hvor CDU forsøger at lægge striden om Merkels flygtningepolitik bag sig, har regeringspartneren arbejdsmarkedsreformen – HartzIV – på dagsordenen.

»Fortalelsen må have noget at gøre med, at socialdemokraterne er ved at bearbejde et af partiets store traumer: Hartz IV. Så hermed en venlig hilsen til socialdemokraterne, der holder mødet et andet sted,« sagde CDUs formand.

HartzIV-reformerne, der blev vedtaget af kansler Gerhard Schröder i 2003, har redet SPD som en mare og indebar blandt andet en sænkning af dagpengesatserne.

Returhilsen fra SPD

Efter Annegret Kramp-Karrenbauers fortalelse sendte SPDs generalsekretær, Lars Klingbeil, straks en returhilsen via Twitter:

»Kære AKK – et lille råd for fremtiden. Det hedder »kære kammerater« – solidarisk hilsen.«

Fortalelsen er ekstra irriterende for Annegret Kramp-Karrenbauer, idet Angela Merkel i de senere år er blevet kritiseret for at føre »socialdemokratisk politik« med indførelse af mindsteløn, afskaffelse af værnepligt og indførelse af kvindekvoter.

Under partikongressen i Hamburg i december var der da også mange frustrerede konservative medlemmer, der kritiserede Annegret Kramp-Karrenbauer for at ville videreføre denne kurs og i stedet foretrak konkurrenten Friedrich Merz.

Annegret Kramp-Karrenbauer har dog generelt haft en god start som formand og er ifølge en meningsmåling i dag Tysklands mest populære politiker – lige før Angela Merkel og De Grønnes leder, Robert Habeck.

»Værkstedsmødet« slutter mandag aften.

Lykke Friis er Berlingskes korrespondent i Tyskland