Ukraines præsident kalder FN for en »pensioneret superhelt«

Den ukrainske præsident, Volodymyr Selenskyj, kaldte onsdag FN for en »pensioneret superhelt«. Det gjorde han i forbindelse med et opråb til det internationale samfund.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Selenskyj, er både komiker, skuespiller og jurist. Her holder han tale ved FNs 76. generalforsamling i New York onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eduardo Munoz/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ukraines præsident afsagde onsdag en mærkværdig dom over FN.

Ved en tale i FNs generalforsamling lod han nemlig kritikken hagle ned over sine allierede, og det har siden runget blandt medlemslandene.

»Verden smider simpelthen alle disse ulykkeligheder i en stor pose, og allerede nu er den ved at gå op i sømmene (...) FN er som en pensioneret superhelt, som for længst har glemt hvor storartede de engang var,« lød det onsdag fra den ukrainske præsident, Volodymyr Selenskyj.

Selenskyj påpegede, at emner som luftforurening, klimaforandringer, fattigdom og sult ikke blev mødt af FN med den globale storhed, det plejede at gøre.

I stedet var hans oplevelse, at verdens ledere årligt slog hovederne sammen, »som om man stemmer på, hvem der skal modtage en slags ‘årets ulykkelige tilfælde’-pris«.

Også Ruslands annektering af Krim var omdrejningspunkt i talen. I de seneste måneder har der været tung kritik fra Kiev af det internationale samarbejde i forbindelse med Krim. Ukrainerne mener ikke, at medlemslandene i FN har været allierede, og er vrede over, at man endnu ikke har tilladt Ukraine at blive en del af NATO-samarbejdet.

Det har betydet, at Ukraine ikke har haft mulighed for at få leveret våben, og at de har måttet se til, imens allierede opretholdt olieaftaler med Rusland.

De vestlige allierede indgik dog mandag, to dage inden Selenskyjs tale, en aftale med Ukraine om at arbejde »fredeligt« frem mod at afslutte Ruslands »besættelse« af Krim.

Det ukrainske coronamareridt

Ifølge nyhedsbureauet AP er antallet af vaccinerede i Ukraine kun lige akkurat nået over ti procent. Det står i stærk kontrast til de over 74 procent, der er færdigvaccinerede i Danmark. Og også dette var en vigtig del af Selenskyjs tale.

Ifølge Selenskyj har det internationale samfund nemlig ikke gjort nok for at hjælpe lande som Ukraine med vaccinebyrden.

»Vi er alle i én båd, men adgangen til redningsbådene bliver givet til passagererne i første klasse,« sagde han om FNs bidrag til Ukraines vaccinationsbyrde.

Danmark donerede i begyndelsen af august over 500.000 AstraZeneca vaccinedoser til Ukraine.