Udenrigsministeriet kaster danske millioner efter ungdomshus i Ukraine

Udenrigsministeriets naboskabsprogram har afsat 18 millioner kroner til et dansk-ukrainsk ungdomshus i Kiev. Pengene er afsat på trods af, at det på grund af korruption tidligere har været et problem at få dansk bistand frem til de rette modtagere.

Det nye dansk-ukrainske ungdomshus skal ligge i Ukraines hovedstad, Kiev. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Kan teater- og filmsamarbejder bekæmpe korruption og vold i Ukraine?

Ja, det kan de, mener man i Udenrigsministeriet, som tirsdag har bevilliget 18 millioner kroner til et nyt dansk-ukrainsk ungdomshus i Ukraines hovedstad, Kiev. Her skal danske og ukrainske unge mødes om aktiviteter, som skal styrke de unges demokratiske deltagelse i samfundet.

Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er der stor grund til, at det lige netop er ungdommen, Udenrigsministeriet har valgt at give støtte til:

»Det er ingen tvivl om, at det er de unges engagement, der driver den demokratiske udvikling i Ukraine. Det er ungdommen, som kræver reformer, opgør med korruption og en ordentlig retsstat. Derfor er det på mange måder ungdommen, vi bør støtte, og det gør vi med initiativet om et dansk-ukrainsk ungdomshus.«

Risiko for at penge bliver misbrugt

Den ukrainske præsident, Volodymyr Selenskij, har det seneste halve år drejet landet i en retning væk fra reformkursen. Det er blandt andet sket ved at fyre den offentlige anklager, som var i fuld færd med at rydde op i landets korruption.

Dansk bistand til bekæmpelse af korruption er tidligere blevet misbrugt af ukrainske magthavere, og pengene til det dansk-ukrainske ungdomshus vil blive fulgt tæt, lover udenrigsminister Jeppe Kofod:

»Vi vil selvfølgelig forfølge, hvordan pengene bliver brugt efter de høje standarder, som gælder for dansk bistand. Vi har en ambassade og dygtige folk, som vil følge projektet tæt, da vi netop investerer i, at ungdommen har ansvar for en korruptionsfri fremtid.«

Ifølge lektor ved Forsvarsakademiet Claus Mathiesen er risikoen for, at støtten bliver misbrugt, dog den samme, som den altid har været:

»Jeg er sikker på, at de danske myndigheder er bevidste om, at der er en vis fare for, at pengene kan forsvinde. Det har været altid været en latent risiko med bistand til Ukraine, men jeg mener ikke, at risikoen ved lige netop dette projekt er større end tidligere.«

Corona kan give udfordringer for opstart af ungdomshus

Antallet af coronasmittede i Danmark såvel som i andre dele af verden er steget inden for de seneste uger, og det kan derfor være svært at forudsige, om de unge vil få problemer med at rejse til Ukraine, når ungdomshuset står klart i begyndelsen af 2021.

Dansk Kulturinstitut skal i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd lede projektet. Direktøren for Dansk Kulturinstitut, Camilla Mordhorst, mener dog ikke, at coronasituationen vil sætte en stopper for projektet:

»Vi kan jo ikke sidde på vores hænder, indtil coronaepidemien er ovre. Der vil være perioder, hvor vi må have som risikofaktor, at nogle af de programsatte projekter vil blive udskudt, men rigtig meget vil også kunne omlægges online.«

Den østlige del af Ukraine har siden 2014 været i konflikt med Rusland. Projektet om et nyt ungdomshus vil på trods af splittelser i landet forsøge at skabe dialog på tværs af geografiske og holdningsmæssige forskelle. Trods konflikterne i landet, ser Camilla Mordhorst ikke et problem i at sende danske unge til Ukraine:

»Der er et slag, der foregår med sværd, og et andet, der foregår med ord. Det er simpelthen så vigtigt at vise unge, at der er en anden vej end konfliktens vej, og derfor tror jeg, at det er vigtigt at være til stede og skabe dialoger på tværs af unge generationer.«

Såvel Dansk Kulturinstitut om Dansk Ungdoms Fællesråd har igangværende udvekslingsprogrammer for danske unge i Ukraine.