Tyskland vil ikke give Oxford-vaccine til de ældste borgere

Tyskland kommer ikke til at give sine ældste borgere vaccinen fra AstraZeneca, oplyser de tyske sundhedsmyndigheder torsdag. Manglende data og bedre alternativer ligger bag den vidtgående beslutning, oplyses det.

Efter planen bliver AstraZenecas vaccine, udviklet på Oxford Universitet, godkendt til brug i EUs lande fredag. I Tyskland bliver det dog ikke de ældste medborgere, som får glæde af den. Fold sammen
Læs mere
Foto: MONIRUL ALAM

Tyske borgere over 65 år kommer ikke til at blive vaccineret med AstraZeneca-vaccinen, udviklet på University of Oxford.

Det oplyser de tyske sundhedsmyndigheder torsdag eftermiddag.

Ifølge Financial Times skyldes den tyske beslutning, at der aktuelt er utilstrækkelige data, når det kommer til at måle vaccinens effektivitet på borgere over 65 år.

Fredag ventes Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, at give grønt lys til brug af vaccinen, og forventningen er, at de første sendinger vil blive leveret til EUs medlemslande i løbet af de kommende uger.

Vaccinen har i sin korte levetid levet en omtumlet tilværelse, efter at et kaotisk testforløb i efteråret efterlod stribevis af spørgsmål om vaccinens egentlige effektivitet.

En af udfordringerne har blandt andet været, at man ikke har rekrutteret nok ældre personer til kontrolgrupperne, hvorfor datagrundlaget til den befolkningsgruppe er meget sparsomt.

Mens effektiviteten for vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna ligger på omkring 95 procent, har AstraZenecas vaccine officielt en effektivitet på 70 procent

Også det tal er omgærdet med en vis mystik, eftersom det er baseret på et gennemsnit fra to kontrolgrupper, som opnåede hver sit resultat.

På forkant af EMA

Det er uklart, om de tyske sundhedsmyndigheder er på forkant med den anbefaling, EMA vil give fredag. Det er forventningen, at agenturet vil give grønt lys til og anbefale EUs medlemslande at tage vaccinen i brug, men om EMA ligeledes vil anbefale, at vaccinen fortrinsvis bruges på yngre personer, er endnu uklart.

I tyske medier har AstraZeneca-vaccinen, som EU har bestilt 400. mio. doser af, været kritisk dækket den seneste uger. Mandag aften skrev flere tyske medier, at vaccinen havde en begrænset effekt på ældre borgere over 65 år – helt ned til otte procent, skrev Handelsblatt.

Noget tyder dog på, at der er tal, som er blevet forviklet og byttet rundt. AstraZeneca har hårdnakket afvist, at vaccinen skulle have så lav effektivitet, ligesom både tyske og europæiske sundhedsmyndigheder har afvist påstanden.

Til gengæld tyder meget altså på, at de tyske sundhedsmyndigheder ikke føler sig betrygget af de data, man har læst hidtil, og altså vil foretrække at vaccinere sine ældre medborgere med Moderna eller Pfizer/BioNTech-vaccinen.

Det svære valg

Berlingske kunne tidligere på ugen fortælle, at en dansk række eksperter ligeledes er betænkelige ved vaccinen, fordi testforløbet har været kaotisk.

Jens Lundgren, en af landets førende viruseksperter, havde eksempelvis umiddelbart svært ved at vurdere, om vaccinen bør anbefales på lige fod med de øvrige kandidater.

»Jeg kan ikke i dag give en faglig vurdering af, om der er grundlag for at anbefale vaccinen fra AstraZeneca på samme måde, som vi anbefaler vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna. Man kan sige, at det ikke er et studie, som er kørt snorlige.

Også blandt den ældre del af befolkningen har man hæftet sig ved, at AstraZeneca-vaccinen er mindre effektiv.

»Der er to forskellige typer af beskyttelse. Vi, og med os sikkert de flere andre gamle og sårbare, vil gerne have den, der giver mest beskyttelse,« som Erik Dreyer, en ældre herre på 79 år, sagde til Berlingske.

Ifølge Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør for Statens Serum Institut, er det afgørende punkt fortsat, hvad EMA vil anbefale fredag.

»Det bliver EMAs udmelding, der bliver den afgørende. Vi er nødt til at afvente, hvad EMA siger. Tyskland kan godt have en mening, og det må de gerne have. Jeg tror, vi i Danmark vil følge EMAs anbefalinger,« siger han.

»Hidtil har det været meningen, at AstraZeneca skulle bruges til alle. Og så har der været diskussionen, om man skulle forbeholde de mest effektive til de mest sårbare, og det er jo ikke afklaret endnu,« siger den tidligere direktør.

Han understreger samtidig, at det naturligvis »vil give anledning til en forsinkelse i vaccinationen af de ældre,« såfremt Danmark ligeledes afstår fra at bruge vaccinen på de ældste danskere.

Else Smith, tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen, tilføjer, at en udskudt færdigvaccinering af de ældre kan få konsekvenser for hele samfundet:

»Det betyder noget i forhold til de nedlukninger vi har, som også er sket under hensyn til, at vi ikke ønsker at smitte de ældre. Jeg tror godt, det her ville kunne få betydning for den store genåbning, ud fra hvordan vi hidtil har håndteret smitterisikoen,« siger hun.

Sundhedsstyrelsen har hidtil stået fast på, at der ikke er frit vaccinevalg i Danmark, og at det er sundhedsmyndighederne, som bestemmer, hvilke vacciner der bliver benyttet.

Forleden åbnede Sundhedsstyrelsens enhedschef Bolette Søborg dog for, at vaccinerne kan blive tildelt danskerne efter hvilke særlige forhold, der gør sig gældende for de specifikke vacciner.

»Det kan ikke udelukkes, at vaccinernes dokumenterede effekt vil indgå i vurderingen af, hvem der skal tilbydes hvilken vaccine, men det er altså vigtigt at huske, at alle de godkendte vacciner har en høj dokumenteret effekt,« fastslog Bolette Søborg over for Berlingske.