Tyskland kæmper med et højreekstremt bæst. Nu smider de soldater ud og diskuterer ny værnepligt for at redde forsvaret

Tyskland kæmper med en højreekstrem bølge, der har ramt politi og militær. Stadig flere soldater viser sig at tilhøre højreekstreme grupper, og myndighederne overvejer nye hårde tiltag. Nu diskuterer tyske politikere, om en genindførelse af værnepligten kan være en af løsningerne.

Tyske soldater har deltaget i indsatser i blandt andet Afghanistan, Afrika og Baltikum de seneste år. På billedet træner tysk infanteri under en øvelse i Münster. Efterretningstjenesten har afdækket, hvordan op mod 1.400 tyske soldater og politifolk har deltaget i blandt andet højreekstreme chatgrupper og støttet højreekstremisme. Arkivfoto: Focke Strangmann/EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad gør et land med et militær, hvor flere hundrede soldater viser sig at være medlemmer af nynazistiske grupper, heiler under fester, og enkelte har planlagt terror mod politikere og muslimer?

For politikerne i Tyskland er det udfordringen, som man febrilsk forsøger at løse, på et tidspunkt, hvor politi og efterretningstjenester afdækker et stadig større og dybere problem med højreekstreme soldater i det tyske forsvar.

Et af svarene kan blive, at Tyskland gennemfører en omfattende udrensning af brodne kar i både militæret og tysk politi. En anden mulig løsning er, at Tyskland genindfører den værnepligt, som ellers blev afskaffet i 2011.

I disse dage venter en gruppe specialtropper fra det tyske jægerkorps, KSK, på et besøg af den tyske forsvarsminister, Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU).

Hun har meldt sin ankomst til KSK-basen i byen Calw i det sydvestlige Tyskland. KSK er skrækeksemplet, der har tvunget de tyske politikere til at reagere.

I hvert fald 50 navngivne soldater i regimentet har angiveligt vist sig at være medlemmer af nynazistiske grupper. Det er også hos KSK, at man har oplevet heilende soldater og officerer, som har skabt en kultur, hvor våben og ammunition kunne forsvinde for siden at dukke op hos blandt andet medlemmer af højreekstreme grupper.

En række medlemmer af KSK har været suspenderet, og nu venter man på forsvarsministeren, der har meldt sin ankomst en af de nærmeste dage.

Her vil hun fortælle soldaterne og deres officerer, hvad hun agter at gøre for at standse de højreekstreme kræfter blandt soldaterne, og det forventes, at en række soldater kan blive tvunget til at forlade korpset.

Og forsvarsministeren har nok at gøre, hvis det skal lykkes. For problemet er langtfra isoleret til KSK.

Gruopvækkende fortællinger – og et problem, der vokser

Fortællingerne fra tysk militær og politi, som beskrevet i Berlingske i flere artikler, er opsigtsvækkende og foruroligende.

Fra soldaten Franco A., der maskerede sig som syrisk flygtning og forberedte terrorangreb, til gruppen Nordkreuz i det nordlige Tyskland, som blandt andet bestod af soldater og politifolk, og som havde lange lister over politikere og indvandrere, som de angiveligt ville internere og måske myrde, hvis Tyskland blev ramt af alvorlig social uro.

Franco A., en tidligere soldat og officer i Bundeswehr, sidder i disse uger på anklagebænken, tiltalt for at ville begå terror mod blandt andet syriske flygtninge i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Boris Roessler/REUTERS/Ritzau Scanpix.

En rapport fra den tyske efterretningstjeneste, Verfassungsschutz, konkluderede for nylig, at Tyskland har i hvert fald 1.400 soldater og politifolk, som er med i højreekstreme grupper

I Tyskland diskuterer man derfor løsninger på et problem, som bare er blevet større. Ét middel kan blive, at man genindfører den værnepligt, som man ellers valgte at afskaffe tilbage i 2011.

Bag forslaget, som blev introduceret i 2020 og fortsat diskuteres, står den tyske forbundsdags uafhængige »statsrevisor« for det tyske forsvar, Eva Högl (SPD).

Hendes rolle er at overvåge, hvad der foregår i det tyske forsvar, følge brugen af penge, udpege problemområder og være en slags kritisk overdommer, når noget går galt.

Siden hun kom til sidste år, har hendes hovedopgave været at arbejde med problemerne med de mange højreekstreme soldater.

Den tyske forsvarsminister, Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), har været udsat for hård kritik for ikke at handle tilstrækkeligt hurtigt og hårdt for at bremse den udbredte højreekstremisme i dele af tysk militær. Netop nu venter man på hendes afgørelse omkring fremtiden for specialtropperne i KSK, som har været særlig hårdt ramt af soldater, der var højreekstreme. Det ventes, at KSK får lov til at overleve, men at en række soldater og officerer kan blive smidt ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Focke Strangmann/EPA/Ritzau Scanpix.

En af hendes bekymringer er, at rekrutteringen til forsvaret er for snæver og ikke i tilstrækkelig grad omfatter alle grupper af borgere i det tyske samfund.

En bekymring er, at for mange frivillige soldater kommer med den samme baggrund og måske anspores til at søge ind i militæret af de forkerte grunde.

Derfor har hun meddelt, at hun arbejder for at genindføre værnepligten – også fordi det tyske forsvar har store problemer med at tiltrække tilstrækkeligt mange soldater.

Netop det, altså manglen på kvalificerede kandidater og soldater, har været givet som en af begrundelserne for, at forsvaret ikke i tilstrækkelig grad har reageret, når der er dukket enkeltsager op om højreekstreme soldater. For blev en soldat smidt ud, ville det efterlade en tom plads i geledderne.

Foreløbig er diskussionerne om en egentlig genindførelse af værnepligten ikke blevet til realiteter. Forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer har modsat sig forslaget, men har dog etableret en slags frivillig soldatertjeneste, hvor unge kan melde sig til en seksmåneders tjenestetid.

Og nu venter alle hendes næste træk. Hendes beslutning har været længe – alt for længe, mener kritikerne – undervejs. Og den bliver uanset hvad afgørende for, hvad Tyskland gør for at stoppe bølgen af højreekstremisme i forsvaret.