Tyskerne ser mod Danmark i valgets sidste timer: »I danskere har en statsminister, som ikke er så ideologisk, at det gør noget«

Flere tyskere går til valg. Men selvom valgboksene fyldes, så er de tyske vælgere ikke synderlig imponerede af deres egne politikere. Der mangler tyngde og folk, man kan stole på – og hvem kan finde ud af at træffe de nødvendige beslutninger, lyder det fra flere vælgere, som Berlingske har mødt på valgdagen i Berlin.

Tyskland tæller stemmer i disse timer. Nogle af vælgerne drømmer om politikere som i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAELA REHLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Valgkampen har ikke været overbevisende. Nogle siger, at De Grønnes Annalena Baerbock ikke vil magte at styre landet, men jeg synes, at man kan sige det om alle tre kanslerkandidater. De er efter min mening, hvad vi med et tysk udtryk kalder letmatroser. Vi har brug for en kaptajn, der kan tage beslutninger.«

Selvom mange tyskere er trådt ud i det fine søndagsvejr og står i kø foran de tyske valglokaler, og rekordmange har brevstemt, så er begejstringen over navnene på stemmesedlerne til at overse, når Berlingske beder vælgerne sætte karakterer på deres kandidater.

Det står fast efter Berlingskes Tysklands-korrespondent Uffe Taudal, søndag eftermiddag var på gaden og tale politik og tyske politikere med en række vælgere i Berlin.

»Jeg vil gerne se lidt mere mod hos vores ledere. Som jeres statsminister i Danmark, der kan sætte en retning for landet, som der er brug for, uden at det har så meget med ideologi at gøre,« lyder det fra Burkhard Konig, som Berlingske møder i Berlins grønne åndehul Park am Gleisdreck, hvor mange andre på valgdagen har søgt henimod den indbydende græsplæne og de mange legepladser.

Første mand i stemmelokalet

»Jeg var den første vælger på mit valgsted i morges. Ikke nummer 0007, men nummer 0001,« siger den ældre mand Burkard Konig, der sidder med sin hustru og gerne vil holde sin alder for sig selv.

Han er langtfra begejstret over kandidaterne og lyder til helst at ville give dumpekarakterer til dem alle.

»De er alle blevet udpeget efter nogle særlige interesser. For Annalena Baerbock spillede det ind, at hun var kvinde. CDU har bare ikke kunnet enes om en bedre kandidat. Scholz er sådan en teflontype, der bare glider af på alt,« siger Burkhard Konig.

En anden vælger – 35-årige Marko, der ikke ønsker sit efternavn frem – er heller ikke ligefrem begejstret over den snart overståede valgkamp.

»Vi har haft en valgkamp, hvor der har været meget lidt indhold og alt for stor fokus på personer. Jeg har savnet, at der blev talt mere om udenrigspolitik og så troede vi alle, at valget skulle handle om klimaet. Det er ikke for alvor sket, selvom det interessen ser ud til at være vokset blandt vælgerne,« siger Marko til Berlingske.

35-årige Marko og hans veninde, som ikke ønskede sit navn i Berlingske, har begge stemt via brev til det tyske valg. Begge håber på en borgerlig regering, men er ikke synderligt imponerede af de tyske politikere. Fold sammen
Læs mere

På trods af mange meningsmålinger på forhånd har dømt regeringspartierne CDU/CSU ude af kapløbet, så er Marko ikke så sikker på, at det også bliver udfaldet af valgdagen.

»Jeg tror, at de vil klare sig bedre, end meningsmålingerne har vist. Jeg håber, at de kan danne regering med FDP og de Grønne – hvorfor ikke?« siger han.

Og sikkert er det, at selvom der er almindelig »metaltræthed« efter 16 år med Angela Merkel som Tysklands leder, så vil hun blive savnet.

»Hun var en kansler, der var meget klog og velovervejet. Hun burde måske have taget nogle flere håndfaste beslutninger for Tyskland, men jeg vil sige, at hun har været ganske god,« siger Burkhard Konig til Berlingske.

Stemmelokalerne lukker klokken 18.00 i Tyskland. Mange steder i Tyskland har valgdeltagelsen været højere end under det seneste valg, hvis man tæller brevstemmer med, og flere steder er køerne fortsat lange. Umiddelbart efter kan vi se frem til de første exitpolls og dermed realistiske bud på, hvem der bliver Tysklands næste forbundskansler.