Tysk venstrefløjsparti bliver i Forbundsdagen trods skidt valg

Venstrefløjspartiet Die Linke går stort tilbage ved det tyske valg, men beholder sin plads i Forbundsdagen.

 
Det socialdemokratiske parti med Olaf Scholz i spidsen blev gårsdagens store vinder. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det tyske venstrefløjsparti Die Linke får 4,9 procent af stemmerne ved søndagens valg til Forbundsdagen i Tyskland.

På trods af at partiet ikke er kommet over spærregrænsen på fem procent, så vil det stadig være repræsenteret i Forbundsdagen.

Det skriver nyhedsbureauet AFP, efter at de endelige valgresultater er blevet offentliggjort.

Resultatet viser, at Die Linke bliver næsten halveret i forhold til seneste valg i 2017. Her fik partiet 9,2 procent af stemmerne.

Die Linke kan trods valgresultatet stadig se frem til at være repræsenteret i Forbundsdagen. Det skyldes, at der gennem det særlige tyske valgsystem også vælges kandidater direkte til Forbundsdagen. Her har alle to stemmer.

Hvis et parti sikrer sig mindst tre direkte kandidater, vil partiet komme ind i Forbundsdagen - også selv om det egentlig ikke har klaret spærregrænsen.

Die Linkes størrelse i Forbundsdagen bliver dog reduceret efter det seneste valg. Partiet går således fra 69 til 39 mandater. Det svarer til, at partiet har kunnet beholde cirka tre ud af fem af sine mandater.

Allerede søndag aften stod det klart ud fra de indledende prognoser, at Die Linke kunne få svært ved at nå over spærregrænsen.

Det fik tv-stationen WDR til at melde ud, at Die Linkes top kan glemme alt håb om at indgå i en regering ledet af det socialdemokratiske SPD, der er endt som det største parti ved valget med 25,7 procent af stemmerne.

På valgaftenen erkendte spidskandidat Dietmar Bartsch da også, at partiet nu ser sig som en del af oppositionen i Forbundsdagen.

»Vores plads i den tyske Forbundsdag vil være i opposition,« sagde han i en tale.

Partiet var ellers blevet nævnt som en potentiel regeringsmulighed sammen med SPD og De Grønne.

/ritzau/