Tysk retsinstans forbyder højreekstreme plakater: De opfordrer til vold

Med kun fem dage til det tyske valg har partiet De Grønne fået medhold ved en retsinstans i München. En række plakater målrettet partiet er ikke lovlige, da de ifølge retten opfordrer til vold med døden til følge.

 
Der er snart valg i tyskland, hvem skal erstatte Merkel? Få et overblik over kandidaterne her. video: Reuters/Ritzau Skanpix. Grafik: Maria Thykjær Jespersen. Redigering: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Hæng De Grønne,« lød budskabet fra elmaster og husmure, hvor plakaterne mod partiet De Grønne var hængt op.

Men nu har det højreekstremistiske parti Der Dritte Weg – Den tredje vej – fået rettens ord for, at dets plakater er ulovlige.

Det sker, efter at Landgericht München midlertidigt har forbudt plakaterne. Det skriver flere tyske medier, herunder Bild og BR 24.

Retten i München har nedlagt forbud, da sloganet på plakaterne ses som »en opfordring til vold med døden til følge«.

Forbuddet trådte i kraft fredag og er principielt landsdækkende, selvom det er en ret i en delstat, der har vedtaget forbuddet, skriver Bild.

Sloganet »Hæng De Grønne« må heller ikke fremover bruges i offentligheden.

Det er endnu uvist, om det højreekstremistiske parti vil anke sagen.

De Grønne hilser forbuddet velkommen.

»De, der udsender dødstrusler, håner vores demokrati. En sådan stil under valgkampen forgifter den politiske kultur og afskrækker borgerne fra at blive politisk aktive,« lyder det fra De Grønnes Michael Kellner.

Politiet i Bayern er blevet instrueret i at tage plakaterne ned, hvis de støder på dem, oplyser retten.

40-årige Annalena Baerbock går efter at blive Tysklands næste forbundskansler ved valget på søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michele Tantussi/Reuters/Ritzau Scanpix.

Retten i Münchens forbud mod plakaterne går imod en afgørelse i Verwaltungsgericht Chemnitz i delstaten Sachsen. Der er plakaterne ikke blevet forbudt, da den grundlæggende ret til ytringsfrihed af retten vægtes højere end truslen om vold. Verwaltungsgericht Chemnitz´ beslutning har medført stor modstand på landsplan, og dommen er blevet anket til Oberverwaltungsgericht Bautzen.

Tyskerne skal til stemmeurnerne søndag, hvor de tre kandidater Olaf Scholz (SPD), Annalena Baerbock (De Grønne) og Armin Laschet (CDU) kæmper om at blive Angela Merkels efterfølger som forbundskansler.

Ved den sidste tv-duel søndag pegede 42 procent af seerne på Scholz som den, der havde klaret sig bedst. Langt efter havnede Laschet på 27 procent, mens Baerbock fik støtte fra 25 procent.

De Grønne og deres kanslerkandidat, Annalena Baerbock, så en overgang ud til at kunne vende tysk politik helt på hovedet. Nu tyder meningsmålinger dog på, at partiet må tage til takke med en rolle som juniorpartner i en koalitionsregering.

Annalena Baerbock popularitet tog et dyk nedad efter anklager om plagiat i en bog og fusk med cvét.