Tysk borgmester vil overhale Sveriges coronastrategi: Pensionister skal cykle i novemberkulden

Den anden tyske nedlukning er begyndt, men en grøn overborgmester i Sydtyskland er indædt modstander af de hårde indgreb og vil meget hellere gøre som svenskerne. Så nu skal hans by både lukke ned og isolere de ældre.

 
Tyskland og Frankrig har begge valgt at lukke ned i håbet om at få bugt med den stigende coronasmitte, der lige nu hærger i Europa. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne Fold sammen
Læs mere

Boris Palmer er i Tyskland kendt for gerne at ville provokere. Den sydtyske overborgmester delte gratis øl ud en fredag aften midt under coronakrisen og lod sig fotografere sammen med to unge mænd, hvor de alle tre havde en øl i hånden, mens én af de unge ikke havde maske på og omfavnede sin kammerat.

Nu provokerer Tübingens overborgmester igen, så det giver genlyd i resten af Tyskland. Stop med de nedlukninger! Gør i stedet som Sverige, er overborgmesterens kontroversielle budskab, netop som tyskernes anden nedlukning er trådt i kraft.

Den landsdækkende opmærksomhed for overborgmesteren blev sikret, da den store og meningsdannende tabloidavis Bild straks greb forslaget og udstyrede det med en buldrende overskrift: »Ny strategi for pensionister i kampen mod corona: Den første tyske by følger Sveriges eksempel!«.

Kritik af tysk nedlukning

Men Bilds sædvanlige bulder og brag er ikke en tabloidstramning, når det gælder Boris Palmers budskab. Overborgmesteren er ligesom en del andre tyskere stærkt kritisk over for det faktum, at den tyske regering i fællesskab med de 16 selvbestemmende delstater netop har gjort det, som de i lang tid i sommer lovede, at de aldrig ville gøre igen.

Fra mandag har de igen ligesom i foråret grebet til en nedlukning af samfundet for at stoppe en tysk smitteeksplosion, der er ved at komme ud af kontrol.

Det er ikke så hård en nedlukning som i foråret. Lockdown light, er det blevet kaldt, men i realiteten er det nogenlunde på niveau med Danmarks nedlukning i foråret. Folk skal så vidt muligt blive hjemme og begrænse al kontakt med andre husstande. Skoler og børnehaver forbliver åbne, men til gengæld er der maskekrav de fleste steder, og det er blevet udvidet til også at gælde færdsel udenfor på flere tæt befærdede gader.

Den beslutning kan Boris Palmer ikke gøre noget ved. Han understreger over for sine bysbørn, at de skal respektere de nye regler, men at han med opbakning fra andre ledende lokalpolitikere og lokale lægefaglige autoriteter ønsker »at gå et skridt videre«.

»Tübingen-appellen«, har overborgmesteren kaldt sin opfordring. Vær venlig at overlade tiden fra 9.30 til 11 til indkøb til »alle dem, hvor en smitte med virussen vil være meget farlig«. Det vil sige ældre samt yngre personer med underliggende sygdomme, kan byens lige under 100.000 indbyggere læse på bystyrets hjemmeside og i den lokale presse.

GRAFIK

De ældre beboere frarådes at tage bussen. De bør heller ikke benytte et særligt system med fælles taxikørsel for byens ældre, der blev indført under smittetruslen i foråret, lyder opfordringen. Og byens pensionister får i klart sprog at vide, at novembervejr ikke er nogen undskyldning:

»Vi beder alle, der er i god nok form til det, om ikke at køre med bus, men i stedet tage cyklen, også når det nu bliver koldere

Til gengæld kan byens ældre se frem til, at de nu ikke længere blot kan få gratis stofmasker som i foråret. Alle over 65 år vil blive tilbudt en maske i FFP2-klassen med en noget bedre beskyttelse mod covid-19-smitte.

Lær af Sverige

Boris Palmer tilhører den mere liberale fløj af det grønne parti Die Grünen og har flere gange vakt opsigt fra universitetsbyen Tübingen i den bilproducerende delstat Baden-Württemberg.

Uddelingen af gratis øl en fredag aften fandt han på med det krav, at de unge skulle vise, at deres mobil var tilsluttet den tyske corona-app, som han mener er en god idé, selv om den bør forbedres.

I en kommentar med overskriften »Hold op med at tænke på lockdown!« i avisen Die Welt skriver Boris Palmer, at mange eksperter peger på, at der hurtigt kan blive brug for en »tredje nedlukning i februar«, og at det ikke er en farbar vej.

Overborgmesteren har de seneste uger erklæret sig som modstander af at lukke ned for restauranter og hoteller, fordi han ikke mener, at der er præsenteret sundhedsfagligt belæg for, at det er der, tyskerne bliver smittet.

Derimod mener han, at man bør nærstudere erfaringer fra Sverige og asiatiske lande som Sydkorea, hvor man har fokuseret på at isolere de ældre og samtidig holde samfundet mest muligt åbent. Rationalet fra overborgmesteren er, at man nu har gjort sig de nødvendige erfaringer til at kunne fastslå, at det er kombinationen af alderdom og covid-19, der er det store samfundsproblem. Derfor bør man handle ud fra det.

De »svenske tilstande« i Tyskland kommer i øvrigt, netop som den svenske regering og sundhedsmyndigheder har lempet på Sveriges henstillinger om mindst mulig kontakt med de ældre.

De »begyndte at få det så dårligt, at virkningerne var meget værre end konsekvenserne af smittespredning«, lyder argumentationen fra svenskernes coronaguru, Anders Tegnell. Han har afvist at opfordre til en ny isolation af ældre, selv om Sverige igen oplever stigende smittetal.

Men i Tübingen vil man under alle omstændigheder overhale Sverige indenom. Her skal indbyggerne i november både følge bystyrets henstilling om at beskytte de ældre og under trusler om bøder følge delstatens og regeringens nedlukningskrav.