Trods protester fra forældregrupper: Seksualoplysningen skal udvides i England

Unge mennesker, som får en god undervisning i seksualoplysning, klarer overgangen til voksenlivet bedre, hedder det støttende fra oppositionen.

De britiske skoleelever skal rustes bedre til sex og samliv, har det britiske parlament besluttet. Fold sammen
Læs mere

Engelske skoler vil fremover udvide undervisningen i sex og samliv til også at dække emner som forhold mellem personer af samme køn, transseksuelle, menstruation, seksuelle overgreb, mental sundhed, omskæring, tvangsægteskaber, pornografi og sexting.

Ændringen er den første revision af seksualoplysningen siden 2000. Den er blevet mødt med en storm af protester fra forældregrupper og religiøse skoler, som ønsker mulighed for at fravælge nogle af de emner, de nærer modstand mod. Men det blev formelt regeringens politik mandag ved fremlægningen, og det nye pensum vil gælde fra september 2020.

»Man kan ikke forestille sig et sæt retningslinjer for seksualoplysning, som alle vil være helt tilfredse med,« sagde undervisningsminister Damian Hinds i parlamentet mandag, da han havde fremlagt revisionen af det nuværende pensum.

»Hensigten har været, at disse obligatoriske emner skal bidrage til børnenes sikkerhed og forberede dem på den verden, de vokser op i,« sagde ministeren og tilføjede, at det også skulle »fremme respekten for andre og for forskelle«.

Forældre vil have mulighed for at få deres børn fritaget for visse elementer, herunder de mest eksplicit seksuelle, men ikke alle, og ikke efter det fyldte 14. år, sagde Hinds. Fra og med det fyldte 15. år bliver det op til eleven selv at afgøre, om han eller hun vil deltage fuldt ud.

Demonstration foran Parlamentet

Det nye pensum er udarbejdet af den britiske regering og bliver obligatorisk for enhver skole i England, der modtager offentlige midler, herunder også religiøse skoler. Skotland, Wales og Nordirland har deres egne standarder.

En online underskriftindsamling, som vil give forældrene større magt til at undtage deres børn fra dele af undervisningen, havde mandag morgen fået mere end 100.000 underskrifter, hvilket udløste en debat i Parlamentet. Men det ændrede ikke på det fremlagte forslag.

Britta Riby-Smith

»Det er noget, jeg gerne vil have, mine børn ved besked med, men jeg vil gerne selv undervise dem i det.«


Regeringen »vil bare indoktrinere børnene med en særlig ideologi om, at der ikke er noget, som hedder rigtigt og forkert, det er bare sådan, hvad du selv kan lide. Det er vores børn. De tilhører forældrene, de tilhører ikke staten«, sagde en af demonstranterne, den 32-årige Musa Mohammed, der selv har børn i skolealderen, uden for Parlamentet.

Britta Riby-Smith, der er mor til tre, var mødt frem for at støtte »den kristne sag«.

Under det nye pensum »bliver LGBT-dagsordenen stærkere«, når børnene bliver ældre, siger hun.

»Det er noget, jeg gerne vil have, at mine børn ved besked med – jeg ønsker ikke, at de skal være uvidende, bestemt ikke – men jeg vil gerne selv undervise dem i det.«

Støtte fra Labour

Parlamentsmedlemmet Helen Jones fra Labour insisterede i Parlamentet på, at det nye pensum ikke fremhæver noget særligt synspunkt, men blot er affattet med henblik på at forberede børnene på verden, som den er.

»Unge mennesker, som får en god undervisning i seksualoplysning, er mindre tilbøjelige til at indgå i tidlige seksuelle forhold. De får færre uønskede eller for tidlige graviditeter, og de er mindre tilbøjelige til at få en seksuelt overført sygdom,« siger hun.

Nogle fortalere for kvinders sundhed har især lagt vægt på, at undervisningen skal omfatte oplysning om menstruationscyklussen. Unge piger er ofte uvidende om tegnene på smertefulde eller farlige tilstande, hedder det.

Jessica Ringrose, der er sociologiprofessor med speciale i køn og uddannelse på University College London, kaldte i et interview det nye pensum for lovende:

»Det vil være virkelig stort, hvis de vil være i stand til at håndtere alle disse emner.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist