Tre dage til EP-valget: I dag kan Farage give May en sidste lussing, inden hun går af

Frem mod valget til Europa-Parlamentet giver Berlingske hver morgen overblikket over de vigtigste historier.

BRITAIN-EU/MAY
Theresa May kan være fortid om få døgn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dylan Martinez/Ritzau Scanpix

Godmorgen. Om tre dage skal vi danskere stemme til europaparlamentsvalget.

Men reelt begynder det store europæiske valg allerede i dag, idet briterne sammen hollænderne som de første i EU skal afgive deres stemme. Det britiske valg foregår i centrum af et enormt politisk kaos, der formentlig ender med premierminister Theresa Mays afgang.

Theresa May ventes at gå af som premierminister fredag, skriver blandt andre The Times torsdag morgen.

Men inden da vil den britiske premierminister formentlig lide et sidste sviende nederlag.

Hendes Konservative Parti står til en enorm vælgerlussing ved dagens valg til Europa-Parlamentet – et valg, som slet ikke skulle have været afholdt – men eftersom Theresa May ikke er lykkedes med at lande en Brexit-aftale, skal briterne nu alligevel stemme politikere til Bruxelles.

Vælgerne har tilsyneladende tænkt sig at straffe Theresa May for hendes håndtering af Brexit. I hvert fald indikerer meningsmålingerne, at det Konservative Parti vil få mellem 7 og 13 procent af stemmerne og muligvis blot blive Storbritanniens femtestørste parti i EU. Det er historisk set uhørt.

EU-skeptikeren Nigel Farage står dog til at nyde godt af Mays kollaps. Hans nye Brexit Party har på få uger taget Storbritannien med storm, og Farages parti står således til at blive stemmesluger med mere end 30 procent af stemmerne. Partiets mærkesag er et hårdt Brexit.

Stemmerne i Storbritannien bliver først talt op søndag, når det meste af det øvrige Europa stemmer. De britiske mandater, der bliver valgt ind, kan først forlade parlamentet, idet Storbritannien endegyldigt forlader EU.

Fokus i Storbritannien er dog først og fremmest rettet mod Theresa Mays politiske fremtid. Pludselig ser hun ud til at være presset til at trække sig i denne uge. Berlingskes korrespondent i Storbritannien, Poul Høi, giver her forklaringen på, hvordan dette er gået til.

Hvad siger de friske meningsmålinger?

Som valget nærmer sig, stiger antallet af meningsmålinger, der forsøger at forudsige, hvordan de danske mandater vil fordele sig. Husk, at alle målinger indeholder en statistisk usikkerhed, der gør det vanskeligt at spå om, hvor de yderste mandater vil lande.

Den seneste måling, som Kantar Gallup har foretaget for Berlingske, viser, at Dansk Folkepartis problemer  fortsætter. Partiets stemmeandel står til at blive mere end halveret sammenlignet med 2014. Og i målingen står Dansk Folkepartis ene af to mandater til at være det 14. mandat – altså det mandat, der først bliver udløst, når Storbritannien forlader EU. DFs Anders Vistisens plads i parlamentet kan med andre ord være på vippen.

Målingen viser også, at SF muligvis kan få to kandidater. Det kan blive et dilemma for SF, da Karsten Hønge dermed både kan vinde en plads i Europa-Parlamentet og i Folketinget – man må ikke sidde begge steder.

Det vil også blive spændende til det sidste, om det lykkes De Konservatives Pernille Weiss at komme ind. Mens Berlingskes måling ikke giver hende et mandat, spår TV 2s friske måling, at hun lige akkurat kommer ind.

Begge målinger giver Venstre fire mandater og forudser, at Enhedslisten for første gang nogensinde bliver repræsenteret i Europa-Parlamentet på bekostning af Folkebevægelsen mod EU.

TV-debat til frokost

De ti spidskandidater krydser klinger klokken 12.30, når de mødes på TAP1 i forbindelse med årsmødet i Dansk Energi. Debatten bliver sendt på TV 2 News og kan følges på Berlingske.

Pernille Vermund har skabt vrede med sin EP-udtalelse

Nye Borgerlige stiller ikke op til Europa-Parlamentet. Og partiets formand, Pernille Vermund, har end ikke tænkt sig at bevæge sig hen til valglokalet for at stemme.

»Jeg har efter lange overvejelser besluttet, at jeg ikke kan stemme på nogen af dem, der stiller op uden at føle, at jeg skader alt det, som jeg står for,« siger hun.

Pernille Vermund mener ikke, at de borgerlige partier lægger tilstrækkelig skarp afstand til EU – og Dansk Folkeparti vil hun ikke give en stemme som følge af sagen om Meld og Feld, hvor partiet bliver undersøgt i en sag om mistanke om misbrug af EU-midler.

Den udtalelse har blandt andet fået Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), til tasterne.

Hun kalder blandt andet Vermunds udtalelse »patetisk«.

Polsk kandidat lånte en helikopter – nu er han i problemer

Den polske kandidat Marek Opiola er havnet i store problemer, skriver Politico. For han har været lige frisk nok i sin omgang med en af politiets helikoptere.

Opiola sidder i parlamentet for landets EU-skeptiske regeringsparti, Lov og Retfærdighed. Her er han formand for et udvalg, der fører kontrol med dele af Polens politi. Opiola fik lov til at låne en af politiets spritnye Black Hawk-helikoptere, men det skulle han nok ikke have haft lov til.

Politikeren iførte sig en skudsikker vest, stillede op sammen med et par medlemmer af de polske specialstyrker, og med helikopteren i baggrunden skød han så en reklamevideo for sin politiske kampagne, der skal sikre ham en plads i Europa-Parlamentet.

Polens politidirektør er rasende. Han skriver i et brev, at han føler sig »chokeret og slået« over, at politiet er blevet misbrugt i en politisk kampagne.

Reklamen er nu trukket tilbage.