Topmyndighed advarer om coronaudbrud: »Vi vil formentligt se en tilsvarende situation i andre lande i Europa«

Trods ihærdige bestræbelser fra myndighederne synes coronavirussen sat fri på europæisk jord. Myndighederne forventer, at flere europæiske lande vil opleve udbrud i samme størrelsesorden som det, der hærger det nordlige Italien.

I lufthavne er masker særligt udbredte disse dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marcin Obara/EPA/Ritzau Scanpix

Stadig flere europæiske lande melder om smittede coronapatienter i et tempo, der får eksperter og myndigheder til at frygte, at en egentlig pandemi er uundgåelig.

Italien blev – af grunde vi stadig ikke kender – det første europæiske arnested for et egentligt udbrud med næsten 400 smittede, og store dele af landets nordlige regioner er siden blevet lukket ned i et forsøg på at undgå yderligere spredning.

I løbet af mandag, tirsdag og onsdag har smitten alligevel spredt sig videre ud til Schweiz, Spanien, Kroatien, Østrig og Nordmakedonien. I forvejen var Frankrig, Tyskland og Storbritannien blevet ramt af smitten.

EDCD, Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme, kaldte det onsdag sandsynligt, at andre lande i Europa vil opleve tilsvarende udbrud, som det Italien kæmper med.

»Vi vil formentligt se en tilsvarende situation i andre lande i Europa,« sagde Dr. Andrea Ammon, direktøren for EDCD, under et besøg i Rom.

EU har allerede øremærket op mod to milliarder kroner til at bistå medlemslandene i kampen for at holde virussen nede, og onsdag erklærede EUs sundhedskommissær, Stella Kyriakides, sig ligeledes bekymret over udviklingen.

»Denne situation giver anledning til bekymring, men vi må ikke gå i panik,« sagde hun.

Den cypriotiske kommissær har anmodet medlemslandene om at sikre, at man er forberedt på at tackle det pres, som et udbrud kræver af myndigheder og hospitaler.

Overhaler Kina

I ugevis har det ellers set ud til, at Kina – i det store og hele – havde haft held til at inddæmme den smitsomme virus, men tirsdag blev der for første gang konstateret flere nye smittetilfælde uden for Kina end i Kina.

Mens virussen har vist sig særdeles smitsom, har den til gengæld vist sig mindre dødelig, og langt de fleste døde har været ældre mennesker, der i forvejen var plaget af sygdom. I Italien, hvor 12 personer onsdag aften var døde som følge af virussen, var samtlige omkomne ældre mennesker.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, afstod onsdag fortsat fra at kalde det en pandemi, om end sundhedsorganisationen kalder udviklingen bekymrende.

»At bruge ordet pandemi lemfældigt gavner ikke nogen. Det indebærer en væsentlig risiko i forhold til at forstærke unødvendig og ubegrundet frygt«, sagde WHOs direktør, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Virussen har allerede resulteret i en lang række aflysninger af internationale sportsbegivenheder og konferencer på tværs af de europæiske lande, og det ventes at fortsætte de kommende uger.

Også uden for Europa frygter man flere udbrud: Onsdag blev der konstateret nye tilfælde i lande som Brasilien, Pakistan og Bahrain.

USAs præsident, Donald Trump, har meddelt, at han sent onsdag aften dansk tid vil adressere udviklingen på et pressemøde. I USA er der konstateret 57 tilfælde af smittede patienter, mens ingen amerikaner endnu er omkommet som følge af den.

Over 81.000 personer er på verdensplan smittet med virussen, 2.770 er døde som følge af den.

Michael Alsen er Berlingskes korrespondent i Bruxelles