Tomme hylder og voksende desperation: Brexit og en massiv coronabølge gør livet surt for briterne

Briterne oplever i disse uger en stor stigning i antallet af smittede. Det har sendt knap to millioner briter i isolation og efterladt supermarkederne med tomme hylder. Og ikke nok med det: Brexit har gjort briternes problemer endnu større.

Premierminister Boris Johnson er selv en af dem, der er gået i selvisolation. Om han også er stødt på tomme hylder, melder historien ikke noget om. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Metervis af tomme hylder er synet, der møder mange briter i disse dage, når de går hen for at købe dagligvarer som mælk, tandpasta eller sukker.

Og det er ikke uden grund, at briterne må gå forgæves.

For flere og flere briter modtager i disse dage og uger en notifikation på deres telefon, der fortæller dem, at de skal gå i selvisolation, da de er nærkontakt til en smittet. Selv dobbeltvaccinerede personer skal selvisolere sig.

Det har stor betydning for de ansatte i landets supermarkeder og leverandører, der gør det sværere for butikker at holde åbent, hvis de da overhovedet har varer på hylderne.

Den engelske smittestop-app sender et »ping« til modtageren, der efterfølgende må selvisolere sig selv i ti dage. Da lyntest og pcr-test spiller en langt mindre rolle i den britiske coronahåndtering end herhjemme, er der pligt til ti dages selvisolation efter et ping på telefonen.

Og det er her, problemet opstår. For Storbritannien, der ellers mandag kunne genåbne på sin selverklærede »Freedom Day«, oplever et stigende antal personer, der testes positive. Det sender ikke blot tusinder, men millioner af briter i selvisolation, hvilket har fået britiske medier til at omtale landets problemer for en »pingdemi«. Selv premierminister Boris Johnson har måttet gå i isolation, selvom han har haft covid-19 og er vaccineret.

Det vurderes, at tæt på to millioner briter nu er selvisolerede efter at være blevet pinget eller kontaktet af smitteopsporingen.

Ifølge Euronews mangler Storbritannien på nuværende tidspunkt rundt regnet 100.000 lastbilchauffører, der skal hjælpe med at bringe de mange varer ud til alle kroge af riget, da de sidder fanget i isolation.

Og så kommer der en ekstra hage ved det, der får flere briter op af stolen: På grund af Brexit kan nye chauffører fra Europa ikke lige så nemt som tidligere rejse ind i Storbritannien for at arbejde og hjælpe med at få de mange varer ud til landets supermarkeder.

Ifølge supermarkedskæden Tesco medfører manglen på chauffører, at 48 ton mad går til spilde hver uge.

Store supermarkedskæder som Tesco og Sainsbury's har allerede meddelt, at de snart ikke kan leve op til butikkernes minimumsstandard.

Problemet har også spredt sig til tog- og buslinjer, der holder stille, og flere fabrikker og butikker er lukkede, fordi så mange ansatte har fået besked om, at de har været i nærkontakt med en smittet.

Krav om fritagelse fra isolation

Branchecheferne ønsker hurtige løsninger fra regeringen, så varerne igen kan komme ud på hylderne, skriver Daily Mail.

De foreslår, at detailarbejdere og leverandører skal have lov til at arbejde, hvis de er dobbeltvaccinerede eller kan fremvise en negativ coronatest, selvom de har været i kontakt med en smittet eller en nærkontakt til en smittet.

»Den igangværende »pingdemi« lægger et stigende pres på detailhandlernes evne til at opretholde åbningstider og skaffe varer til hylderne,« siger Andrew Opie fra British Retail Consortium til The Independent.

Store dele af Storbritannien er ramt af problemet. Lige fra Edinburgh, Devon og Hampshire til London og Liverpool, hvor handlende, der må gå forgæves, har lagt billeder op på Twitter, der viser de mange tomme hylder, hvor bestemte typer varer mangler.

Den britiske regering har oplyst, at man er ved at »identificere de nødvendige udpegede kritiske medarbejdere«, så »nøgleindustrier kan fortsætte med at tjene nationen«.

Hvor hurtigt varerne kan komme tilbage på hylderne, vil tiden vise.