To mord rystede et lille samfund. Så gik der 20 år. Nu har tiden og teknologien – måske – indhentet morderen

Var det en og samme gerningsmand, der voldtog og myrdede to unge kvinder med få års mellemrum? Det er mere end 20 år siden, at mordene rystede et lille lokalområde i Norge. Men gerningsmanden efterlod spor. Og nu har dna-teknologien måske indhentet ham.

Den 17-årige Birgitte Teng blev dræbt i 1995, og lige siden har norsk politi ledt efter en gerningsmand. Nu mener politiet at kunne påvise et dna-match efter at have fået undersøgt spor fra gerningsstedet på et laboratorium i Innsbruck. Dna-teknologien har udviklet sig voldsomt siden 1995, og derfor kan selv små spor nu vise sig at give et match. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det medtagede lig af den 17-årige kvinde blev fundet i vejkanten blot få hundrede meter fra forældrenes bopæl.

Fem år senere forsvandt en 20-årig kvinde under en bytur i samme område. Først en måned senere fandt man liget i bunden af en kloak.

Siden har norsk politi været på én lang uafbrudt menneskejagt. Nu kan jagten være forbi.

Kombinationen af hårstrå, en lille blodplet og brug af ny avanceret dna-teknologi kan have skabt et gennembrud i sagerne. Og forleden bankede politifolk på hos en mistænkt gerningsmand.

Billederne af de to unge norske kvinder er aldrig rigtig forsvundet fra nethinderne i Norge.

Det var 6. maj 1995, at liget af den 17-årige Birgitte Teng blev fundet i vejkanten på øen Karmøy i den sydvestlige del af landet.

En landmand ledte efter nogle bortløbne får, da han fandt liget af den unge kvinde, som viste sig at være blevet voldtaget og dræbt med slag mod baghovedet.

Politiet gik straks på jagt efter morderen, og sagen udviklede sig hurtigt til en tragisk fortælling, der splittede det lille samfund og Birgitte Tengs familie. For politiet rettede søgelyset mod den 17-åriges egen fætter, en mistanke, som siden har trukket dybe spor i familien, da han først blev dømt og siden frikendt i sagen. Han blev dog alligevel dømt til at betale en erstatning til den dræbtes familie, en afgørelse der stadig står fast, trods frifindelsen.

Fem år senere blev følelserne atter blotlagt, da området igen blev ramt af mordet på en ung lokal kvinde.

Det var 24. september 2000, at den 20-årige Tina Jørgensen forsvandt sporløst, mens hun var i byen i den sydvestnorske by Stavanger. Politi og frivillige ledte overalt i lokalområdet, i håbet om at man kunne finde den unge kvinde i live. Der skulle gå mere end en måned, før politiet fik nyt i sagen.

Under jagten på våben i en anden sag løftede en politimand et brønddæksel uden for en kirke i området. Dér fandt man liget af Tina Jørgensen. Mistanken rettedes hurtigt mod Tina Jørgensens kæreste, som blev anholdt og sad varetægtsfængslet i flere måneder. Til slut blev han løsladt og sigtelsen frafaldet.

De to mord var uopklarede – i hvert fald indtil fredag i forrige uge. I fredags anholdt norsk politi en lokal mand i sagen. En mand, de har kendt længe – og ikke for det gode.

Styr på hår og blodpletter

Billederne fra gerningsstedet, hvor Birgitte Tengs lig blev fundet, fortæller en vigtig del af historien om mordefterforskningen på øen Karmøy, hvor hun boede.

Vejsiden, hvor liget blev fundet, blev dækket grundigt af, og man kan se, hvordan teknikere arbejdede minutiøst på stedet. Avisartikler fra dengang beskriver, hvordan teknikerne arbejdede på stedet i flere dage og udførte det, som efterforskningseksperter i dag kalder »grundigt arbejde«.

Nu kan arbejdet, som politiets teknikere og efterforskere udførte dengang, blive afgørende for, om det lykkes at opklare mordsagen og få domfældt en mistænkt.

Under efterforskningen og de retsmedicinske undersøgelser fandt man nemlig adskillige hår, samt i hvert fald en mindre blodplet på liget af Birgitte Teng og på hendes tøj.

Norsk politi har fået ros for at opbevare de spor og tekniske beviser, som man fandt på Birgitte Teng efter drabet i 1995. De er nu blevet genundersøgt af eksperter på et laboratorium i Østrig, hvor man er kendt for at være særligt dygtig til at finde dna-spor på gammelt materiale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tor Erik Schroder/AFP/Ritzau Scanpix.

Lige siden har de fundne hår været afgørende spor i forbindelse med forsøget på at fremskaffe et dna-match. Selvom man har haft mange mistænkte, er det aldrig lykkedes at matche spor med en person.

Politiet har passet godt på sporene fra gerningsstedet. Det er sket, i håbet om at dna-teknologien ville udvikle sig, så det, man ikke kunne se for 20 år siden, senere ville blive muligt at påvise, når metoderne udviklede sig.

Nu har hår og rester af blodpletter fra Birgitte Tengs strømpebukser været forbi et laboratorium i østrigske Innsbruck. Og det er der, man mener at have fundet et match med en mulig gerningsperson. Ham kommer vi tilbage til.

Væk i mange uger

Mens arbejdet med dna-sporene kan vise sig afgørende i sagen om drabet på Birgitte Teng, så er det straks meget mere vanskeligt i sagen om Tina Jørgensen.

En af udfordringerne er, at liget af Tina Jørgensen havde ligget i en måned i en kloak. Det betyder, at det foreløbigt ikke har været muligt at finde dna-spor på det tøj, som siden er blevet opbevaret.

Sagen er aldrig blevet henlagt af norsk politi, men arbejdet har været båret af klassisk politiarbejde, hvor man ledte efter vidner og kontrollerede mistænktes gøren og laden.

20-årige Tina Jørgensen blev fundet dræbt, en måned efter at hun forsvandt på vej hjem fra en bytur i den norske by Stavanger. Siden blev hendes kæreste mistænkt for mordet, men sigtelsen blev frafaldet. Politiet har haft en lang liste med mistænkte, som man siden har efterforsket. Nu mistænker man en 50-årig mand for at have dræbt den unge kvinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

I 2015 vågnede Norge til nye store overskrifter i Tina Jørgensen-sagen. Fire personer blev anholdt og sigtet for drab eller medvirken til drabet på hende. Anholdelserne var resultatet af en langvarig efterforskning, hvor politiet havde 100 personer på en liste over potentielle mistænkte.

Sigtelserne mod de fire blev senere frafaldet. Nu retter mistanken sig i stedet mod den samme 50-årige mand, som er anholdt og sigtet for drabet på Birgitte Teng. Politiet ved, at han var i Stavanger på drabstidspunktet, men mangler tilstrækkeligt med beviser til, at man vil sigte ham.

En gammel kending

Den anholdte 50-årige er en gammel kending af norsk politi. Medier beskriver, hvordan søgelyset rettedes mod ham allerede som 15-årig, hvor han blev beskyldt for at udvise grænseløs adfærd over for flere kvinder.

Bare tre dage efter mordet på Birgitte Teng fik det lokale politi en opringning fra en psykolog. Hun fortalte, at hun havde en patient, som hun mente de burde undersøge.

Patienten, den samme mand, der nu er anholdt og sigtet, var ankommet til psykologens praksis iklædt dameundertøj og høje damesko og havde forsøgt at kvæle hende. Senere blev han dømt i sagen, som har vist sig blot at være en ud af rigtig mange lignende sager.

Normalt er der ganske fredeligt og lav kriminalitet på øen Karmøy og i områdets store by Stavanger. Derfor har de to uopklarede drab på Birgitte Teng og Tina Jørgensen fået tilbagevendende opmærksomhed i de mere end 20 år, der er gået siden drabene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Adler/Ritzau Scanpix (arkivfoto).

Han er således dømt for utallige tilfælde af indbrud. Indbruddene er sket hos kvinder, hvor han har stjålet undertøj og højhælede sko. Han er også dømt for flere forhold, hvor han har samlet kvinder op i sin bil og har forulempet dem.

Selv har han forklaret, at han altid har haft det vanskeligt med kvinder. At han har været ensom i lange perioder af livet, og at han i de perioder blev seksuelt tændt af sko og undertøj, som han stjal hos forskellige kvinder.

Allerede i 1998 blev han udpeget som en af de hovedmistænkte i drabet på Birgitte Teng og blev angivelig afhørt flere gange af politiet. Alligevel skulle der gå flere end 20 år og en succesfuld videreudvikling af dna-teknologien, før politiet nu mener at have nok til at sigte ham i sagen.

Den 50-årige er sigtet for drabet på Birgitte Teng og mistænkt i sagen om drabet på Tina Jørgensen. Han nægter sig skyldig i begge forhold.

Peter Suppli Benson er Berlingskes nordiske korrespondent