To likvideringer af kvinder på tre dage ryster Sverige: »Man får den fornemmelse, at vi har mange episoder med skud«

Et brutalt drab på en 18-årig kvinde i Stockholm kun to dage efter en lignende likvidering i Malmø skaber frygt for en eskalering af blodige bandeopgør og rå vold i Sverige.

Politiet afspærrede et større område i Vällingby i det nordvestlige Stockholm efter drabet på en 18-årig kvinde natten til onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Janerik Henriksson/TT/Ritzau Scanpix

Man kan se på den smadrede rude i stueetagen og politiets blå-hvide afspærringsbånd, at det var her det skete. Ellers er der ikke noget, der en solrig eftermiddag i det nordvestlige Stockholm signalerer, at en 18-årig kvinde skulle blive dræbt lige her. Af skud med formodede automatvåben, affyret midt om natten gennem ruden til soveværelset af en eller flere maskerede og sortklædte mænd.

»Vi lå og sov og hørte ingenting, før politiet kom, og om morgenen fandt vi så ud af, hvad der var sket. Jeg synes, at det er forfærdelig trist, at sådan noget sker omkring os. Det er et område med mange børnefamilier,« siger den 31-årige Jeaana Strandberg, der har besøg af sin mor og ligesom søsteren skubber en barnevogn få meter fra den hvide fireetages boligblok på Multrågatan i Råcksta-bydelen, hvor drabet fandt sted.

»Man får den fornemmelse, at vi har mange episoder med skud,« siger hun, mens moderen, Jane Strandberg, supplerer og peger lidt ned ad gaden:

»Vi boede dernede for 30 år siden. Sådan noget foregik ikke dengang. Våbnene er den store forskel, er det ikke rigtigt?« siger kvinden med et spørgende blik på sine døtre, der nikker og giver hende ret.

»Dengang begik man også dumheder, og der fandt mange ting sted, men våbnene er den store forskel på dengang og nu.«

To drab ryster Sverige

To drab på unge kvinder har rystet Sverige. Svenske politikere har udtalt skarpe fordømmelser, bebuder hårdere straffe, vil slå hårdt ned på de kriminelle bandemiljøer samt skaffe flere ressourcer til politi og retssystem. Det ændrer ikke på, hvad der er sket. Mandag blev en 31-årig kvindelig læge med sin baby på armen dræbt af skud i hovedet på åben gade i Malmø. Natten til onsdag blev den 18-årige kvinde ramt og dræbt af skud gennem ruden.

Følelsen af, at afstumpet, rå vold og brutale drab er ved at blive det normale blandt de svenske kriminelle bander i Malmø, Stockholm og flere andre svenske byer, står den bekymrede unge kvinde, Jeaana Strandberg, langt fra alene med.

Svensk politi arbejder med en teori om, at det i Stockholm var den unge kvindes kæreste, der var målet. Den ifølge svensk presse 35-årige mand, der var sammen med den 18-årige, var for nyligt blevet løsladt efter en længere fængselsstraf for flere tilfælde af grov kriminalitet og grov vold.

Den dræbte kvinde i Malmø var i selskab med sit barns far, og også han var dømt for hård kriminalitet som medskyldig i røveriet mod Dansk Værdihåndtering i Brøndby for 11 år siden. Men i Malmø skal politiet være overbevist om, at den dræbte kvinde var målet for skuddene.

Uanset tvivl om motivet og det udpegede offer er der ifølge politiets oplysninger ingen tvivl om, at der ved begge mord er tale om overlagte og planlagte likvideringer begået af bevæbnede drabsmænd.

Svensk politi har sagt, at de undersøger sammenhæng med andre lignende mord, men onsdag var der ingen oplysninger fra de svenske myndigheder, der koblede de to kvindedrab i Malmø og Stockholm med hinanden. Det bliver til gengæld betegnet som meget sjældent, at kvinder bliver dræbt i den række af blodige bandeopgør og drab i de kriminelle miljøer, som ofte er præget af forskellige indvandrergrupper, og som især Malmø, men også Stockholm, har oplevet de senere år.

»Det er oplagt, at vi nu kan stå over for en optrapning,« erkendte Vällingbys lokale politichef, Catrine Kimerius Wikström, over for det svenske nyhedsbureau TT. Hun siger, at politiet nu arbejder »aktivt« på at forebygge gengældelse fra andre kriminelle.

Folkhemmet slår revner

Stockholm-bydelen Råcksta ligger i den sydlige og mere velstående del af Vällingby-området, der i 1950erne var det store socialdemokratiske statusprojekt med planbyggeri i »folkhemmets« glansperiode, og hvor den tidligere statsminister Olof Palme senere flyttede ind. I dag er Vällingby præget af at være et indvandrerområde med sociale problemer, men i Råcksta siger lokale til Berlingske, at de ikke er vant til hverken skud eller den hårde kriminalitet, som de hører om fra bydelene omkring dem.

»Vi har ikke oplevet den slags før, men i Blackeberg lidt herfra blev en mand jo mejet ned af skud og dræbt tidligere på sommeren, da han gik tur med sin hund,« siger en cafébestyrer ved den lokale station på Stockholms T-bane, med henvisning til et drab i et område et par kilometer væk, der kunne minde om de seneste dages likvideringer.

Det store spørgsmål for bekymrede svenskere og politikerne er, hvad man nu skal stille op? For nylig vakte en svensk politimand opsigt ved at erklære, at det på kortere sigt måske bliver nødvendigt for Sverige at acceptere, at man ikke kan komme den grove og dødelige vold til livs. De kriminelle bander ser ikke ud til at have problemer med at skaffe sig våben.

»De kriminelle har helt mistet respekten for menneskeværdet. Fælles politisk lederskab og samarbejde er nu vigtigt for at give hele retsvæsenet de ressourcer og værktøj, der kræves,« erklærede partilederen for det liberale Centerpartiet, Annie Lööf, via sin Twitter-konto.

Bekymring over sikkerheden

I naboejendommen til den, hvor den 18-årige blev skudt i Multrågatan, har den 32-årige Sebastian Schyllberg ikke tænkt over, om der kan være nogen forbindelse til drabet i Malmø. Han er nu mest bekymret over, om han i fremtiden kan lade børnene lege i gården til boligblokkene, som de plejer.

»Jeg har aldrig følt mig utryg her. Vi har altid haft det relativt fredeligt, selv om jeg nogle gange har set skumle mennesker heromkring. Det er sygt, det der skete. Det er det eneste, man kan sige,« siger han.

»Vi vågnede ved skuddene ved 1.30-tiden, og vi har ikke fået sovet så meget. Ved 4-tiden talte vi med politiet, men jeg kendte ikke dem i lejligheden. Der er kommet nye beboere i løbet af sommeren.«

Jane Strandberg mener fortsat, at Råcksta trods drabet er et godt sted for hendes døtre og børnebørnene i barnevognene at bo.

»Jeg synes, at det føltes mere utrygt, da der for et stykke tid siden var en voldtægt ikke så langt herfra. Det var noget, som vi kunne blive udsat for. Det her virker mere som noget, der foregår mellem kriminelle,« siger hun.