Tjekkiets premierminister: »Europa er som en landsby. Vi skal værne om den«

Europa skal fungere som en gammeldags landsby med en effektiv beskyttelse af ydre grænser og et fællesmarked uden restriktioner. Og så er det landene selv, der skal stå for grænsekontrollen – ikke EU. Vi skal hjælpe i de lande, migranterne kommer fra, mener Tjekkiets premierminister, Andrej Babis, der kommer på besøg i Danmark i november.

CZECH-WAGES/
Tjekkiets premierminister, Andrej Babis, ønsker, at Europa bliver som en landsby, der beskytter sig selv med en stærk ydre grænse. Fold sammen
Læs mere
Foto: David W Cerny/Reuters/Ritzau Scanpix

»Vi har spildt fire år med diskussioner om flygtningekvoter. Nu skal vi handle. Vi skal sikre vores grænser, stoppe illegal migration og hjælpe i de lande, migranterne kommer fra. Vi må sende et klart signal om, at vi ikke accepterer illegal migration.«

Tjekkiets premierminister, Andrej Babis, er ikke i tvivl. Der skal en effektiv indsats til, hvis man skal stoppe den illegale migration, som siden 2014 har været et af EUs største problemer. En indsats, som ifølge ham indtil videre er druknet i utallige diskussioner og bebrejdelser omkring obligatoriske flygtningekvoter, men uden at problemerne er blevet løst.

»Vi skal ikke blot se til, at den ene båd med migranter efter den anden bliver reddet i Middelhavet og forsøgt omfordelt i medlemslandene. Vi skal heller ikke acceptere, at massevis af illegale migranter krydser vores grænser. Vi skal sørge for, at bådene og migranterne ikke kommer af sted,« siger Andrej Babis, der forventes at besøge Danmark i november.

Asterix-landsby

Andrej Babis' arbejdsbord på premierministerkontoret i det smukke renæssancepalads Hrzánský Palác få skridt fra Prags Slot er fyldt med mapper, bøger og brochurer.

Nogle af dem handler om Operation Sophia, et europæisk samarbejde, hvis formål er at dæmme op for illegal migration og bekæmpe menneskesmuglerne. Det er denne type indsats, kombineret med et hjælpeprogram i de lande, migranterne flygter fra, som Andrej Babis ser som afgørende for, at den illegale migration til Europa bliver stoppet.

»Operation Sophia er et skridt i den rigtige retning og fungerer ganske godt, men den skal være mere effektiv og skal suppleres med aftaler med de lande, som migranterne kommer fra. Vi skal oprette hotspot uden for Europa, hvor de, der ønsker det, kan ansøge om at komme til EU, og vi skal iværksætte en slags Marshall-plan for at hjælpe i migranternes hjemlande,« siger Andrej Babis og tilføjer:

»Europa skal fungere som en Asterix-landsby, hvor vi værner om de ydre grænser, og hvor vi inden for landsbyen bevæger os frit, handler frit, og hvor kapitalen flyder uden begrænsning. Folk griner af mig, når jeg siger det, men det er præcis, hvad der skal til.«

Værne om den europæiske civilisation

Tjekkiet har siden begyndelsen af migrantkrisen i 2015 under skiftende regeringer afvist obligatorisk omfordeling af flygtninge og har kun taget imod et ganske ubetydeligt antal migranter. Hovedparten af den tjekkiske befolkning og så godt som alle politiske partier afviser, at Tjekkiet skal tage imod migranter.

Denne linje fastholder Andrej Babis, som flyttede ind på premierministerkontoret i december sidste år og siden har rejst Europa rundt for at forklare Tjekkiets standpunkt om migration. Tjekkiet vil ifølge ham ikke bukke under for presset og tillade overflytning af migranter til landet. Omvendt afviser han blankt, at Tjekkiet er usolidarisk, hvilket landet og de andre centraleuropæiske lande ofte bliver beskyldt for i Vesteuropa.

»Tjekkiet har siden 2015 ydet 100 millioner euro i hjælp, vi har udsendt 1.650 politimænd og eksperter samt ydet 2.500 mennesker fra krigsområder lægelig hjælp. Vi vil bare ikke have, at andre skal bestemme, hvem der skal bosætte sig i vort land,« siger Andrej Babis.

Tjekkiet har den laveste arbejdsløshed i hele EU, og landets virksomheder mangler arbejdskraft, men disse problemer og landets demografiske problemer skal ifølge Andrej Babis ikke løses ved illegal migration.

Andrej Babis rejser rundt i Europa og kæmper for sine synspunkter. For tre uger siden var han i Berlin for at mødes med Angela Merkel. Foto: Jens Schlueter/EPA Fold sammen
Læs mere
Foto: jens schlueter.

Andrej Babis, tjekkisk premierminister

»Europa skal fungere som en Asterix-landsby, hvor vi værner om de ydre grænser, og hvor vi inden for landsbyen bevæger os frit, handler frit, og hvor kapitalen flyder uden begrænsning.«


»Vi har vores lovgivning, og de mennesker, som ønsker at bosætte sig eller arbejde i Tjekkiet, er velkomne, men de skal benytte de lovlige kanaler på samme måde som de mange ukrainere, der arbejder her i landet,« siger han.

Andrej Babis mener, at det er hans pligt at beskytte Tjekkiets historie samt at beskytte den europæiske kultur. Han afviser, at hans synspunkter kan opfattes som nationalistiske.

»Vi kan ikke blive ved med at tale om »vores værdier« og helt glemme »vores civilisation«. Vi skal også beskytte, hvad vores forfædre har opbygget. Hvis man i nogle lande ønsker en anden civilisation og multikulturelle samfund, er de i deres bedste ret til at gøre det, men vi ønsker det ikke,« siger Andrej Babis.

Stærkt Europa

Premierministeren er overbevist om, at lande, som udgør EUs ydre grænse, selv er i stand til at beskytte deres grænser og afviser en styrkelse af Det Europæiske Agentur for Grænse- og Kystbevogtning, Frontex, sådan som EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, ellers har foreslået.

Juncker vil opjustere Frontex fra de nuværende få hundrede mænd til 10.000 og udvide budgettet fra 1,6 milliarder euro til ti milliarder euro. Det, mener Andrej Babis, er spild af penge. Styrkelse af Frontex vil ifølge ham blot resultere i en parallelstruktur.

»Vi er nødt til at spørge os selv, hvad vi vil med Frontex. Hvad vi skal bruge Frontex til. Måske har vi brug for Frontex i Bulgarien, men vi har ikke i samme grad brug for Frontex i Middelhavet. Grækenland, Italien, Spanien og Malta kan med en tilstrækkelig økonomisk hjælp selv klare opgaven. Derudover skal vi indgå aftaler med Libyen og de andre nordafrikanske lande, på samme måde som vi har en aftale med Tyrkiet,« siger Andrej Babis.

Homogent Europa

Visionen om Europa som en gallisk landsby kræver ifølge Andrej Babis, at Europa bliver homogen og ikke opdelt, som det er tilfældet i dag. Det gælder ifølge ham også de restriktioner på det indre marked, som fortsat eksisterer i EU. Det betyder blandt andet, at Schengen skal udvides til alle lande, og at landene på Vestbalkan på længere sigt bliver integreret i EU.

Andrej Babis, Tjekkiets premierminister (nummer to fra højre), under det netop overståede EU-topmødei Salzburg sammen med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, den britiske premierminister, Theresa May, samt den østrigske kansler, Sebastian Kurz. Foto: Christian Bruna/EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

»Det er den eneste måde, vi kan skabe et stærkt Europa på. Et Europa, som består af nationalstater, hvis originalitet og uafhængighed bliver respekteret, men som har en fælles grænsebeskyttelse og en fælles handels-, udenrigs- og forsvarspolitik,« siger Andrej Babis og tilføjer:

»EU skal ikke være en superstat, hvor man i Bruxelles skal bestemme over tjekkisk sundhedsvæsen eller skatter. Eller hvor mange penge vi skal sende til Grækenland, og hvor mange migranter Grækenland sender til os. Det skal heller ikke være et EU, hvor en hård kerne skal diktere de andre lande. EU skal være enestående på grund af sit samarbejde mellem uafhængige lande, ikke fordi alt bliver styret centralt og ens,« siger Andrej Babis.

Der er blevet tilføjet en rettelse af faktaboksen til den historie:

I boksen skriver vi: »Andrej Babis ejer flere virksomheder, heriblandt Tjekkiets største landbrug- og fødevareholding Agrofert samt mediekoncernen Mafra, som udgiver flere tjekkiske aviser.«

Babis har i 2017 afhændet virksomhederne, så han ejer ikke længere virksomhederne personligt.