Tidligere Brexit-minister beskylder May for at give for let efter for EU-pres

May kæmper fortsat for sit politiske liv. Hun beskydes fra alle sider – også fra hendes egne partikolleger. Få allierede forsøger at skabe opbakning til den aftale, der ligger på bordet.

Tidligere Brexit-minister Dominic Raab. Fold sammen
Læs mere
Foto: WILL OLIVER / Ritzau Scanpix

Den engelske premierminister, Theresa May, må for øjeblikket finde sig i omfattende kritik fra alle sider – også fra højtstående medlemmer af hendes eget parti, skriver The Guardian.

Den tidligere Brexit-minister, Dominic Raab, mener at May sluger for mange kameler i forhandlingerne om Storbritanniens kommende udtræden af EU.

Det konservative medlem af parlamentet Zac Goldsmith har afsløret, at han har skrevet et brev med et mistillidsvotum mod Theresa May.

Dominic Raab har ligeledes meldt offentligt ud til the Sunday Times, at han ikke kan acceptere betingelserne i den nuværende aftale, som premierministeren har forhandlet sig frem til.

Han mener at Storbritannien bør kræve en aftale, hvor hele Storbritannien kan forlade EUs toldunion.

»Hvis vi ikke kan få en aftale med rimelige vilkår, bliver vi nødt til at være ærligt at sige til vores land, at vi ikke ville finde os i at blive afpresset med bøllemetoder. Så rejser vi os op og går. Der mangler én ting, og det er politisk vilje til at finde en god aftale for parter. Den besked har de vist aldrig fået,« siger Dominic Raab til the Sunday Times

I sidste uge forlod Raab sin post sammen med Esther McVey, forhenværende minister for arbejdsmarked og pension.

Goldsmith mener, Storbritannien i den nuværende aftale de facto forbliver en del af EU – bare uden at have nogen indflydelse.

Hvis den nuværende aftale havde ligget på bordet fra starten, ville han have stemt for at blive i EU.

»Skilsmisse-aftalen med EU, som vi har fået præsenteret, er lige uacceptabel, uanset om man stemte for at blive eller forlade EU. Den har nul procent chance for gå igennem i parlamentet. Og da der kun er fem måneder tilbage, kan vi ikke spilde mere tid på det,« siger han.

I et interview med the Mail forklarer Amber Rudd, der kom tilbage i parlamentet for at erstatte Esther McVeym, at hun fordømmer al snak om et mistillidsvotum mod May. Hun advarer mod,  at regeringen vil komme til at fremstå »helt gak«.

»Jeg håber, at de vil krybe tilbage, hvor de kom fra, så vi kan komme i gang med det, der forventes af os. At levere en Brexit-aftale, der beskytter vores økonomi,« siger hun.

»Hvad kunne være mere sindssygt på det her tidspunkt, med syv dage tilbage (til politikerne skal mødes i Bruxelles, red.), end at underminere sit egen premierminister. Det er en kæmpe fejl det her,” siger Amber Rudd.

Mellemøst-ministeren, Alistair Burt, har advaret rebellerne mod at skabe ballade over aftalen. På twitter skrev han:”Lad os bare være enige her, hvis der nås til enighed om en aftale mellem regeringen og EU, som så efterfølgende stemmes ned af de oprindelige fortalere for brexit, kan det ikke overraske jer, hvis vi pludselig ender med uden en aftale.”